Search
Close this search box.

Πόσοι Έλληνες φοιτητές βρίσκονται σε βρετανικά πανεπιστήμια;

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες φοιτητές προτιμούν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως για το μεταπτυχιακό τους. Το ζήτημα είναι πως όταν οι αριθμοί μιλούν, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστη.

Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ μη Βρετανών πολιτών, όσον αφορά στην έκδοση Αριθμού Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) για το α΄ εξάμηνο 2018. Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας φοιτούσαν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες φοιτητές.

Τα στοιχεία από το βρετανικό Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, δείχνουν πως ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία έτη. Μοναδική κάμψη σημειώθηκε το Α’ τρίμηνο του 2018.

Συνολικά από το 2002, έχουν καταγραφεί περίπου 105.498 Έλληνες πολίτες που έχουν αποκτήσει ΝΙΝ. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν περίπου των 3.000 ατόμων, ενώ πλέον ο αριθμός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.

Ειδικότερα, το διάστημα 2009 – α΄ τρίμηνο 2018, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 83.492 άτομα (86.428 άτομα από το 2008). Το α΄ τρίμηνο 2018, καταγράφηκε μείωση κατά -8,25% των εγγεγραμμένων έναντι του αντιστοίχου διαστήματος 2017 (3.736 άτομα έναντι 4.072 αντίστοιχα).

Η πτώση, πάντως, ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ε.Ε., όπου η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 15-30% (Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία). Το σύνολο των κ-μ της ΕΕ κατέγραψε μείωση του αριθμού νέων ΝΙΝ, αντίθετα με τρίτες χώρες (όπως. Πακιστάν, Κίνα, Τουρκία, Νιγηρία) που κατέγραψαν αύξηση από 20% έως και 50%.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης της παρουσίας των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως να υπάρχει ασφαλής τρόπος πλήρους καταγραφής, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σχετική υποχρέωση για τους πολίτες ΕΕ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα στοιχεία για την έκδοση NIN, για τους αποκτήσαντες βρετανική υπηκοότητα και για τους φοιτητές είναι βάσει πραγματικής καταμέτρησης.

Η πλειοψηφία πάντως των εγγεγραμμένων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ αν μιλήσουμε για φύλα, το 44% είναι γυναίκες και το 56% οι άνδρες.

Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται οι Έλληνες πολίτες, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 43% των συνολικών εγγραφών, ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,5%), την Ανατολική Αγγλία (7,6%) και τη Σκωτία (7,4%). Όσον αφορά σε συγκεκριμένες πόλεις, οι περισσότερες εγγραφές παρατηρούνται κατά σειρά σε Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Μπράιτον, Λιντς, Μπρίστολ, Κέιμπριτζ, Οξφόρδη και Σαουθάμπτον, ενώ εντός Λονδίνου, υψηλότερη συγκέντρωση παρουσιάζουν οι περιοχές Westminster, Haringey, Tower Hamlets, Enfield και Camden.

 

Πηγή: https://www.mycampus.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)