Στις 30 Νοεμβρίου 1964 κυκλοφόρησε το ΦΕΚ που για πρώτη φορά, έβαζε τα Γιάννενα στο ακαδημαϊκό σύμπαν, ως πόλη-έδρα σχολής.
Τα Γιάννενα και συνολικά η Ήπειρος, θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα, αν ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Λουκή Ακρίτα-η πολιτική ηγεσία κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας το 1964, οι βουλευτές των Ιωαννίνων με προεξάρχοντα τον Γεώργιο Μυλωνά και οι άνθρωποι, φοιτητές και μη, που συγκρότησαν την Κεντρική Επιτροπή Αγώνος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν «συναντιούνταν» στο ΦΕΚ που επικύρωσε τον στόχο.
Ήταν μόλις το τρίτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι βασικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, ένα μεγάλο ίδρυμα που αριθμεί μεικτά πάνω από 30.000 ανθρώπους σε κάθε ακαδημαϊκή του βαθμίδα, από το πρώτο διοικητικό γραφείο μέχρι τον όροφο της πρυτανείας.
Είναι ένα ίδρυμα σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και όλος ο ελληνικός πανεπιστημιακός κόσμος. Σε καιρούς που η κυβέρνηση σχεδόν αποστρέφεται με τις αποφάσεις της (έστω και αν διακηρύττει το αντίθετο) τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του και τα εμπόδια, για να παραμείνει ένα καλό πανεπιστήμιο που θέλει να συνεχίσει να πτυχιοδοτεί πολίτες και επιστήμονες.
Η ιστορία, όταν δεν αντιμετωπίζεται ως καταφυγή και ανάμνηση, είναι ο καλύτερος οδηγός για την επίτευξη τέτοιων στόχων.
Η πρώτη και ιστορικότερη σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η Φιλοσοφική και φέτος, γιορτάζει το αδαμάντιο ιωβηλαίο της.
Με αυτή την απόφαση, η οποία βασίζεται στις διατάξεις των νόμων 3974/59 και 4417/64, την απόφαση από 3 Μαρτίου 1964 του υπουργού Παιδείας (και πρωθυπουργού) Γεωργίου Παπανδρέου, μερικές αποφάσεις της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την τελική γνωμοδότηση του ΣτΕ, ιδρύθηκε η Φιλοσοφική ως παράρτημα του ΑΠΘ.
«Ιδρύεται τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τετραετούς κύκλου σπουδών, έδραν έχον τα Ιωάννινα και απτελούν ιδίαν αρχή», ανέφερε το ΦΕΚ.
Νωρίτερα, στις 7 Νοεμβρίου, είχαν γίνει τα εγκαίνια, παρουσία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και του υφυπουργού Παιδείας Λουκή Ακρίτα, μεταξύ άλλων.
Η σχολή είχε δύο κατευθύνσεις, κλασική και νεοελληνική και 21 συνολικά πανεπιστημιακές έδρες. Μεταξύ αυτών, έδρα ψυχολογίας, παιδαγωγικής, «τέχνης του λόγου», αρχαιολογίας, όλου του φάσματος της ιστορικής επιστήμης, γλωσσολογίας, τέσσερις έδρες κλασικής φιλολογίας κ.α.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://typos-i.gr/article/idryetai-tmhma-filosofikhs-edran-exon-ta-iwannina