Αν κι εσύ εκεί έξω παλεύεις με το γνωστό τέρας, κοινώς research proposal, ή θέλεις να μάθεις να γράφεις στοχευμένα μια ερευνητική πρόταση, τότε δεν έπεσες τυχαία πάνω σε αυτό το άρθρο.
Αγαπητά μου παιδιά, όλοι -καλά όχι και όλοι- μερικοί από εμάς, όμως, αυτόν τον καιρό ψάχνουμε υποτροφίες για το εξωτερικό σε δημοφιλή πανεπιστήμια. Μεταπτυχιακό, διδακτορικό τι σημασία έχει, στο ίδιο καζάνι βράζουμε…Με ποιο τρόπο, λοιπόν, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τη δική μας ερευνητική πρόταση;
1. Διευκρίνισε ποιο είναι το θέμα που πρόκειται να μελετήσεις! Όχι, περίπου είναι δεν είναι αυτό, είναι κάπως έτσι κτλ. Γίνε απόλυτα σαφής. Το θέμα μου είναι αυτό, ο σκοπός μου είναι αυτός, οι λειτουργικοί ορισμοί… κλπ. Επίσης, ξεκαθάρισε τι είδος έρευνας θα κάνεις ποιοτική, ποσοτική… Ποιες οι μεταβλητές, ποιοι οι λειτουργικοί ορισμοί που είπαμε πιο πάνω, τα ερευνητικά σου ερωτήματα (μην μπερδεύεσαι ο σκοπός και τα ερευνητικά ερωτήματα μπορεί να είναι αλληλένδετα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι διακριτά αναφερόμενα στο κείμενό σου), ποιες οι υποθέσεις σου και πάει λέγοντας!
2. Κάνε μια παράθεση από παλαιότερες έρευνες. Πολύ απλά, φτιάξε το «ιστορικό πλαίσιο». Πώς, που, πότε, γιατί και από ποιον ξεκίνησε να μελετάται το πρόβλημα. Στη συνέχεια, κάνε μια αναφορά στην πρόσφατη βιβλιογραφία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το πώς έφτασες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα στον κλάδο σου. Τόνισε κάποιο πιθανό κενό στη βιβλιογραφία ή τους περιορισμούς προηγούμενων ερευνών… Το να πεις κάτι τελείως γενικό πχ. «Θέλω να εδραιώσω παγκόσμια ειρήνη» ή «Εγώ θα λύσω το πρόβλημα της τρύπας του Όζοντος», καταλαβαίνεις ότι δεν βοηθάει καθόλου, γι’ αυτό… Σεμναααα. Οι άνθρωποι που πιθανόν θα αξιολογήσουν την πρότασή σου δεν είναι χθεσινοί… keep that in mind!
Διάβασε την συνέχεια εδώ: https://frapress.gr/