Search
Close this search box.

Ποιές είναι οι 11 σημαντικές αλλαγές που έρχονται στα σχολεία

teacher

Έντεκα σημαντικές αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση για όλους, από τους μαθητές έως τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικότερη θεωρείται η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

1. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη έως 15.000 εκπαιδευτικών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι αν δεν εξαιρεθεί η Παιδεία από το 1 προς 10, ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, τον επόμενο χρόνο τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται. Το θέμα έχει τεθεί ήδη στην ΕΕ και αναμένεται απάντηση.

2. Έναρξη αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μετά τους διευθυντές και τα στελέχη εκπαίδευσης, έρχεται η ώρα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τις αρχές του ερχόμενου έτους. Πάντως οι Ομοσπονδίες τους αντιδρούν έντονα και επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

3. Αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών από το επόμενο έτος. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000. Χθες είχαν κατατεθεί 10.170 ενώ ακόμα 2.000 είχαν ζητήσει κωδικό. Σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, όπως λ.χ. στο Δημοκρίτειο Θράκης, φέρεται να έχουν ζητήσει μετεγγραφή έως και 80% των πρωτοετών. Δεδομένου ότι αναμένεται συνωστισμός στα κεντρικά ιδρύματα, ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει τον νόμο για το επόμενο έτος.

4. Ένταξη της Πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για όσους υποψηφίους θέλουν να εισαχθούν στις Σχολές Πληροφορικής Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Προσθήκη μίας ώρας γυμναστικής στην Γ’ Λυκείου.

5. Έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων και για τη Β’ Λυκείου. Αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο δημοσιοποίηση των θεμάτων του πρώτου τετραμήνου και μέσα στον Νοέμβριο να αναρτηθεί όλη η ύλη.

6. Επέκταση του θεσμού των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων. Στόχος είναι να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια. «Τα πρότυπα – πειραματικά σχολεία, μαζί με τα μουσικά και τα καλλιτεχνικά αποτελούν μια άλλης μορφής αναβαθμισμένη Παιδεία» δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Αλ. Δερμεντζόπουλος. Το ζήτημα βέβαια είναι αν θα υπάρχουν και κονδύλια…

7. Εφαρμογή του Κοινωνικού Σχολείου, με δράσεις ενημέρωσης των μαθητών και γονέων για πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην υγεία, στην άθληση, στα ναρκωτικά, στη σεξουαλική αγωγή, στον ρατσισμό, στη βία κ.λπ.

8. Μεγάλη δομική αλλαγή στα προγράμματα των δημοτικών σχολείων, με βασικό στόχο τον περιορισμό της ύλης και των μαθημάτων και περισσότερη δημιουργική απασχόληση από το ερχόμενο έτος. Για το ζήτημα αυτό -η μεταρρύθμιση την οποία επιθυμεί πολύ ο Ανδρέας Λοβέρδος- θα συγκληθούν μέσα στον μήνα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Συμβούλιο πρώην Υπουργών Παιδείας για να κατατεθούν προτάσεις. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, ώστε τον Ιανουάριο να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

9. Νέος νόμος για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Σε 60 ημέρες θα αρχίσει διαβούλευση.

10. Νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή. Αναμένεται τον επόμενο μήνα, ήδη όμως έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις κυρίως από γονείς παιδιών του αυτιστικού φάσματος.

11. Αμεσο λουκέτο σε όσα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα. Ήδη, ως γνωστόν, έκλεισε το ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Οι σπουδαστές όσων επιχειρήσεων σταματήσουν να λειτουργούν μελετάται να διοχετευθούν σε δημόσια ΙΕΚ.

πηγή

 

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)