Search
Close this search box.

Ο Ισπανός Ρομπέν των Δασών που τα Έβαλε με τις Τράπεζες

hero-original

Ο Ντουράν συζητάει πώς μπορεί κανείς να πάρει λεφτά από τις τράπεζες. (Photo via Flickr)

Ο Ενρίκ Ντουράν έχει γίνει ένας μυθικός αντικαπιταλιστής ήρωας, γνωστός παγκοσμίως ως ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών των τραπεζών, αφού φέρεται να υπεξαίρεσε 492.000 ευρώ από ισπανικές τράπεζες και να τα έδωσε σε ανθρώπους και ομάδες που επιδιώκουν να επηρεάζουν την αλλαγή της κοινωνίας.

Από το 2006 έως το 2008, ο Ντουράν -ο οποίος είναι πρώην προπονητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης από την Καταλονία- λέγεται ότι πήρε 68 δάνεια από 39 τράπεζες σε όλη την Ισπανία, χωρίς να έχει πρόθεση να τα αποπληρώσει ποτέ. Τα χρήματα αυτά τα έδωσε σε αντικαπιταλιστές ακτιβιστές και σύμφωνα με τον ιστότοπο του για να υποστηρίξει δημόσιες υπηρεσίες όπως «στεγαστικούς συνεταιρισμούς, αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δωρεάν εκπαίδευση».

Οι δραστηριότητες του Ντουράν οδήγησαν στη σύλληψη του το 2009 από τις ισπανικές αρχές και την κράτησή του για δυο μήνες. Μετά την καταβολή της εγγύησης του, ο Ντουράν αρνήθηκε να εμφανιστεί στη δίκη του, όπου πιθανώς θα καταδικαζόταν σε έως και 8 χρόνια φυλάκιση, και εγκατέλειψε την Ισπανία. Τους τελευταίους 14 μήνες κρύβεται και προς το παρόν ζει ως φυγάς, ενώ είναι άγνωστο το που βρίσκεται.

Σε συνέντευξη του αυτή την εβδομάδα στην The Guardian, ο Ντουράν εξήγησε πως κατάφερε να εξαπατήσει τις τράπεζες και να αποσπάσει δεκάδες επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια. Όπως ο ίδιος είπε στην εφημερίδα κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο μέρος των δανείων κάνοντας αίτηση με το όνομα μιας ψεύτικης εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών που δημιούργησε.

Ο Ντουράν είπε ότι τα έκανε όλα για να προκαλέσει το υπάρχον τραπεζικό και πιστωτικό σύστημα, το οποίο το θεωρεί εκ θεμελίων άδικο.

«Είδα ότι από τη μία πλευρά, αυτά τα κοινωνικά κινήματα δημιουργούσαν εναλλακτικές λύσεις αλλά είχαν έλλειψη πόρων και επικοινωνιακών ικανοτήτων» είπε στον The Guardian. «Στο μεταξύ, η εξάρτηση μας από την αέναη ανάπτυξη δημιουργούσε ένα σύστημα που δημιουργούσε χρήματα από το πουθενά».

Εν μέσω της λιτότητας και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο Ντουράν αναδεικνύεται ως ένας ευθαρσής επικριτής του καπιταλισμού και υπέρμαχος ενός εναλλακτικού οικονομικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κερδίσει ένα αφοσιωμένο κοινό.

Ο Ντουράν ασχολείται με τον Coopertiva Integral Catalana (CIC), έναν οργανισμό που ψάχνει να βρει εναλλακτικές λύσεις στον καπιταλισμό στην Ισπανία «προστατεύοντας την αυτοδιαχείριση από την επίδραση της τράπεζας και του κράτους». Ο CIC είναι ένας από τους πολλούς αντικαπιταλιστικούς οργανισμούς που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Όταν άρχισα να σχεδιάζω τη δράση για να απαλλοτριώσω τις τράπεζες, το 2005, είχα ήδη τον πρωταρχικό στόχο της προώθησης δημιουργίας μιας κοινωνικής εναλλακτικής δομής που θα βασίζεται στη συνεργασία και την αυτοδιαχειρίση» είπε ο Ντουράν σε συνέντευξη με τον CIC. «Μου ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι η πράξη ανυπακοής μου θα χρησίμευε για να αντλήσω δύναμη, με όλη την έννοια της λέξης, για να δημιουργήσω κάτι σαν κι αυτό που είναι σήμερα ο CIC».

«Ήξερα ότι έρχεται αυτή η κρίση» είπε ο Ντουράν από τη φυλακή το 2009, σε συνέντευξη που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Ο καπιταλισμός είναι παγκόσμιος και οι πόροι πεπερασμένοι. Πρέπει να εφεύρουμε ένα οικονομικό σύστημα που δεν δημιουργεί χρήματα από το πουθενά».

Σύμφωνα με το CBC, ο Ντουράν «διατηρεί επιλεκτική επαφή» και έχει πει ότι μπορεί να επιστρέψει στην Καταλονία, αλλά αυτό «εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες».

πηγή: vice.com/gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)