Search
Close this search box.

URBAN SURVIVORS- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (10-23/06/2013)

URBAN SURVIVORS

URBAN SURVIVORS- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ @ Θυμωμένο Πορτραίτο.
Επιβιώνοντας στo περιθώριο των σύγχρονων πόλεων
10|6-23|6

Σήμερα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις, δηλαδή ο 1 στους 10 ανθρώπους του πλανήτη δίνει καθημερινά μάχη με την ακραία φτώχεια, τις μεταδοτικές ασθένειες, τις διακρίσεις, την εξαθλίωση. Σύμφωνα με τη UN-HABITAT του ΟΗΕ, παραγκούπολη είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα 5 βασικά αγαθά: ασφαλής κατοικία, επαρκής ζωτικός χώρος, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλής διαβίωση.
Στο Καμραντζιχάρ (Ντάκα, Μπαγκλαντές), 400.000 άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι σε 3 τ.μ. πάνω σε μια χωματερή. Στο Καράτσι (Πακιστάν), ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες του ’10, το 50% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Στην παραγκούπολη της Κιμπέρα (Ναϊρόμπι, Κένυα), ζουν περίπου 250.000 άνθρωποι με το 58% να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας. Στο Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), το 38% των κατοίκων της παραγκούπολης μοιράζεται μια βρύση με πάνω από 200 άτομα και το 71% μοιράζεται μια τουαλέτα με περισσότερα από 20 άτομα. Στη Μαρτιζάν (Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή), το 2010 οι Γιατροί Χωρίς προέβησαν σε 42.782 επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, 3.068 από τις οποίες σχετίζονταν με βίαιους τραυματισμούς.
Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ ο Πρενς, ο συνωστισμός, η έλλειψη συνθηκών υγιεινής, η ανεπάρκεια δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες όπως η χολέρα, έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση “Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων”, διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου Noor/Apeiron φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων των 5 αυτών παραγκουπόλεων όπου δραστηριοποιούνται οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, παρεμβαίνει σε αστικές ζώνες σε πάνω από 20 σημεία στον πλανήτη, περιθάλποντας υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, θύματα χολέρας και σεξουαλικής βίας στο Πορτ ο Πρενς, ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο φακός των Stanley Greene, Francesco Zizola, Pep Bonet, Jon Lowenstein και Alixandra Fazzina καταγράφει συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στις περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη, προσκαλώντας μας να συλλογιστούμε πως οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για επιβίωση και καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.
Η έκθεση αυτή διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και την υποστήριξη του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Art Cafè Θυμωμένο Πορτραίτο.

 

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)