Search
Close this search box.

Spritz: Μια εφαρμογή για γρήγορο διάβασμα!

spritz.png

Spritz: Μια εφαρμογή για γρήγορο διάβασμα!

Το κακό με τα βιβλία όταν είσαι φοιτητής,  είναι ότι δεν έχεις το χρόνο να διαβάσεις όλα αυτά τα οποία καλείσαι να διαβάσεις και να τα κατανοήσεις, καθώς πρόκειται για τεράστιο όγκο λέξεων τις οποίες θα πρέπει να αποστηθήσεις και να θυμάσαι.  Ειδκά αν είσαι από αυτούς που αφήνουν ύλη χιλίων σελίδων για το τελευταίο βράδυ πριν την εξεταστική, η εφαρμογή Spritz έρχεται για να σε σώσει! Αλλά και για κάθε είδους αναγνώστη, η εφαρμογή αυτή έρχεται να γλιτώσει χρόνο, καθώς βοηθάει να διαβαστεί ένας τεράστιο όγκος από λέξεις μέσα στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Και όχι μόνο αυτό, το χρόνο αυτό που χρειάζεσαι για όλο αυτό το διάβασμα θα μπορούσες σίγουρα να τον αξιοποιήσεις αλλιώς και όχι πονοκεφαλιάζοντας.

Όταν ένα άτομο διαβάζει, το μάτι κάνει μία κίνηση μεταξύ των λέξεων σε μια σελίδα και σε κάθε λέξη το μάτι ψάχνει για ένα “Βέλτιστο Σημείο Αναγνώρισης” (ΒΣΑ). Μόλις βρεθεί το ΒΣΑ, η λέξη είναι σε επεξεργασία μέσα στον εγκέφαλο για την έννοια και τα συμφραζόμενα πριν τα μάτια περάσουν στην επόμενη λέξη. Σύμφωνα με το Spritz, το πιο χρονοβόρο μέρος της ανάγνωσης είναι η προαναφερθείσα κίνηση των ματιών και η αναζήτηση για το ΒΣΑ, και ως εκ τούτου, η παγκόσμια μέση ταχύτητα ανάγνωσης είναι 220 λέξεις ανά λεπτό.

Αυτό που κάνει η εφαρμογή είναι να αναβοσβήνει κάθε λέξη στο ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο στην επιθυμητή ταχύτητα και τονίζει το ΒΣΑ κάθε λέξης με κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια δε χάνουν χρόνο να διακινούνται μεταξύ των λέξεων στη σελίδα και επιπλέον δε χρειάζεται να ψάχνετε για το ΒΣΑ της κάθε λέξης. Επίσης, έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα για την καλύτερη γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιείται και έχει δημιουργηθεί μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά  για να ενισχύσει την ταχύτητα ανάγνωσης ακόμα πιο αποτελεσματικά. Οι μελέτες σχετικά με τη τεχνολογία Spritz έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η μέθοδος είναι κάτι που μπορείς να μάθεις σε μόλις πέντε λεπτά και έπειτα από εξάσκηση ο χρήστης μπορεί να διαβάσει μέχρι και 1.000 λέξεις ανά λεπτό, χρησιμοποιώντας αυτό το app.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι αρχικές μελέτες έχουν δώσει καλή ανατροφοδότηση από χρήστες που είναι δυσλεκτικοί και χρήστες που πάσχουν από διαταραχές έλλειψης συγκέντρωσης.  Τα παραδείγματα  Spritz στην επίσημη ιστοσελίδα τους δείχνουν πραγματικά πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι αυτή η τεχνολογία  για καθημερινή χρήση.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτή η τεχνολογία έχει γίνει διαθέσιμη μόνο στους χρήστες του Samsung S5 και το Galaxy Gear 2 smart watch, χιλιάδες προγραμματιστές εργάζονται σε μια σειρά από πλατφόρμες λογισμικού κατά τα τελευταία τρία χρόνια για να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οποιαδήποτε συσκευή που τρέχει Android , IOS,  ή Javascript  θα είναι σε θέση να την υποστηρίξουν. Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι ατελείωτες.  Μένει μετά από τα παραπάνω να αναπτυχθεί και σε όλες τις γλώσσες, κάτι που επίσης είναι θέμα χρόνου.

Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της εφαρμογής και να κάνετε τη δοκιμή σας από εδώ.

πηγή: independent.co.uk

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)