Ποιος είναι ο λόγος που η βροχή έχει αυτή τη συγκεκριμένη οσμή; Τι την προκαλεί; Αναρωτήθηκες ποτέ;
Λίγο πριν τον ερχομό της βροχής ή με τις πρώτες σταγόνες της, μπορεί κανείς να διακρίνει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Δεν είναι ούτε άσχημη, ούτε ωραία. Είναι απλά η μυρωδιά της βροχής.
Αυτή η μυρωδιά λοιπόν, έχει όνομα και ονομάζεται Petrichor (Πετριχώρ). Και ναι, ακόμα και αν ο όρος δεν είναι ευρέως γνωστός με την ελληνική ονομασία, έχει ελληνικές ρίζες αφού προέρχεται από τις λέξεις πέτρα και ιχώρ, που στην ελληνική μυθολογία αποτελεί το «αίμα» που έρεε στις φλέβες των Θεών.
Τί συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Ας τα δούμε ξεχωριστά!
1. Ακτινοβακτήρια
Αποτελούν τον κύριο συντελεστή σε αυτή τη μυρωδιά. Είναι οργανισμοί που συναντώνται ευρέως σε ποικίλα περιβάλλοντα τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές καθώς και σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Κοινώς, βρίσκονται παντού.
Η μεγαλύτερη «ομάδα» Ακτινοβακτηρίων, είναι οι Στρεπτομύκητες. Μια εργαστηριακή καλλιέργεια τους μυρίζει ακριβώς όπως το χώμα όταν έχει προηγηθεί βροχή. Τα βακτήρια αυτά χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να αναπτυχθούν και να διασπάσουν τη νεκρή ή αποσυντιθέμενη οργανική ύλη σε απλές χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να γίνουν θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη φυτών και άλλων οργανισμών.
Σε αντίθετη περίπτωση, όταν το κλίμα είναι ξηρό παράγουν σπόρια στο έδαφος για να επιβιώσουν.
Τα γεγονότα που συμβαίνουν σε σχέση με τα Ακτινοβακτήρια (όταν η υγρασία του εδάφους αυξάνεται λόγω της βροχής που πρόκειται να ακολουθήσει αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής) μελετήθηκαν για πρώτη φορά από Αυστραλούς επιστήμονες το 1964. Έπειτα, το 2015 το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) κατάφερε να καταγράψει με κάμερες υψηλής ταχύτητας το τι ακριβώς συμβαίνει.