Search
Close this search box.

Πρυτάνεις και δημοσιογράφοι: Μια συζήτηση για το «αναγκαίο πανεπιστήμιο»

Με μια αρκετά θαρραλέα και πρωτότυπη, για τα δεδομένα τέτοιων επετείων, πρωτοβουλία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργάνωσε ένα πάνελ με δύο «ειδών» προσκεκλημένους: πρυτάνεις και δημοσιογράφους.

Συντονίστρια ήταν η πρύτανης του ιδρύματος Άννα Μπατιστάτου και δίπλα της, ήταν οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος και ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας και οι δημοσιογράφοι Αιμίλιος Περδικάρης-πρόεδρος του ΑΠΕ, Δημήτρης Πεφάνης, διευθυντής του CNN Greece και Νίκος Ξυδάκης.

Η συζήτηση είχε ενδιαφέρον, αν και από το σημείο εκκίνησης φάνηκε ότι οι πρυτάνεις ήθελαν κυρίως να «πούνε τον πόνο τους» για το πώς προβάλλονται τα πανεπιστήμια από τα ΜΜΕ.

Ο κ. Φείδας για παράδειγμα, ο οποίος έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο, αλλά και έχει δεχθεί ιδιαίτερη στήριξη, είπε ότι «παθογένειες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία, διογκώνονται για επικοινωνιακούς λόγους» και ότι «τα επιτεύγματα συνήθως προσωποποιούνται σε κάποια άτομα».

Ο κ. Σιάσος από την άλλη, εκτίμησε ζήτησε «εξισορρόπηση στην προβολή» των ιδρυμάτων, σε ό,τι αφορά τα «κακώς» και τα «καλώς» κείμενα.

Ο κ. Περδικάρης αμφισβήτησε εν μέρει τις αιτιάσεις των δύο πρυτάνεων, λέγοντας κάτι που είναι πιο κοντά στην κοινωνική πραγματικότητα, από τις εκτιμήσεις των κ.κ. Σιάσου και Φείδα: «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, μιλάμε με όρους κοινωνίας, όπως κάνουμε και στις ιδιωτικές συζητήσεις μας, αλλά αναγνωρίζουμε τη συμβολή του δημόσιου πανεπιστημίου».

Πιο ουσιαστική και συγκροτημένη ήταν η παρέμβαση του κ. Ξυδάκη. «Το κράτος πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να σχεδιάσει ξανά ένα μέλλον, δεν είναι όλα ιδιωτική πρωτοβουλία και ατομική ευθύνη. Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, υπάρχει πάντα η ελπίδα για μια κοινωνία υπέρτερη, γι αυτό και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και στην επικαιρότητα» τόνισε και συνέχισε:

«Ζούμε μια καχεκτική δημοκρατία –να χρησιμοποιήσω τον όρο του Ηλία Νικολακόπουλου- γιατί ο μεγάλος εχθρός είναι η δυσπιστία και η παγερή αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική (…) όσο για τα ΜΜΕ, καθρεφτίζουν τις χαμηλές προσδοκίες».

Ο κ. Πεφάνης από την πλευρά του διερωτήθηκε «τι κάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο για να μεταφέρει την εικόνα που θέλει να εκπέμψει;».

Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης τοποθετήσεις που συνήθως ακολουθούν ένα… εγχειρίδιο με έτοιμες προτάσεις για τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την παραγωγή. Ο κ. Ξυδάκης για παράδειγμα, είπε ότι το πανεπιστήμιο είναι «βραχίονας» και πως δεν μπορεί να συνδεθεί με την παραγωγή, αν δεν υπάρχει παραγωγή.

Στο κοινό βρισκόταν και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έκανε έναν πολύ προσεκτικό χαιρετισμό, χωρίς να αναφερθεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προτίμησε να αναγνωρίσει ότι πράγματα που γίνονται για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γίνονται μεν αλλά χρειάζονται περισσότερα. Όσο για τα κολλέγια, προτίμησε μια ρήση από τον «Γατόπαρδο» του Βισκόντι, σχετικά με τα πράγματα που αλλάζουν…

https://typos-i.gr/article/prytaneis-kai-dhmosiografoi-mia-syzhthsh-gia-anagkaio-panepisthmio

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)