Search
Close this search box.

8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορυπαντές στο περιβάλλον [18-21/9/14]

europ.conf.poster

Ξεκινάει σήμερα η διεξαγωγή του «8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορυπαντές στο περιβάλλον» (8th European Conference on Pesticides and Related Organic Micropollutants in the Environment) η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τρεις συνεργαζόμενες επιστημονικές ενώσεις, την ΕNEAP (European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection), την IAEAC (International Association of Environmental Analytical Chemistry) και την GRIFA (Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente).

Όπως είναι γνωστό, τα φυτοφάρμακα μετά την εφαρμογή τους στις γεωργικές καλλιέργειες υφίστανται μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών, που καθορίζουν την τύχη και τη μεταφορά των υπολειμμάτων τους και των ενδιάμεσων προϊόντων διάσπασής τους (μεταβολίτες) στο φυσικό περιβάλλον, τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και των τοξικών μεταβολιτών τους στο περιβάλλον παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή της χρήσης και τις βροχοπτώσεις. Για όσες ενώσεις παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο περιβάλλον, καταγράφεται συνεχής παρουσία των υπολειμμάτων τους στο έδαφος, τα ιζήματα, τα επιφανειακά νερά και σε ορισμένες περιπτώσεις και στα υπόγεια νερά. Μετά από καταγραφή των στοιχείων αυτών επί 30 χρόνια από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Εργαστήρια της χώρας προκύπτει ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τους βενθικούς οργανισμούς, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια.

Όσον αφορά τα παραγόμενα φυτικά προϊόντα έχει φανεί στη χώρα μας και στην Ευρώπη ότι περίπου το 70% των γεωργικών προϊόντων δεν έχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα, το 27% περίπου παρουσιάζει υπολείμματα εντός των επιτρεπομένων ορίων και για το 3% τα υπολείμματα είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το τελευταίο είναι κυρίως αποτέλεσμα κακών χρήσεων από τους παραγωγούς ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια ωρίμανσης των καρπών.

Οι τεχνικές και μεθοδολογικές αναλύσεις των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και άλλων συναφών οργανικών τοξικών ενώσεων, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 10 χρόνια, επιτρέπουν τον ποσοτικό προσδιορισμό πολύ μικρών συγκεντρώσεων σε επίπεδο ppt (parts per trillion). Οι τεχνικές αυτές στηρίζονται στη χρήση νέων προσροφητικών υλικών για την εκχύλιση των ενώσεων σε συνδυασμό με οργανολογικά συστήματα υγρής και αέριας χρωματογραφίας συνδυασμένες με φασματομετρία μαζών.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων στο νερό και το έδαφος. Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται από τη χρήση προχωρημένων οξειδωτικών τεχνικών που συνδυάζουν καταλύτες (οξείδιο του τιτανίου, οξείδια του σιδήρου, πολυμεταλλικά οξείδια κ.ά.) με την ακτινοβολία UV ή με το φυσικό φως. Ήδη έχουν αναπτυχτεί και λειτουργούν πιλοτικά συστήματα καθαρισμού του νερού ή υγρών αποβλήτων από φωτοκαταλυτικούς αντιδραστήρες για την πλήρη διάσπαση των οργανικών τοξικών ουσιών.

Θεματολογία

Όλα αυτά τα θέματα και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και το διεθνή χώρο θα παρουσιασθούν στις εργασίες του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, του οποίου η θεματολογία περιλαμβάνει:
Νέες αναλυτικές τεχνικές, επίπεδα υπολειμμάτων στο περιβάλλον, τα φυτά και τα ζώα, ασφάλεια τροφίμων, μοντέλα εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία, νέες τεχνικές αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμάει τον καθηγητή Damià Barceló Cullerès από CID-CSIC της Βαρκελώνης ως Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας για την καθοριστική συμβολή στον έλεγχο της ρύπανσης από φυτοφάρμακα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 09:30. Το Eπιστημονικό Πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 21 Σεπτεμβρίου 2014 με την απονομή βραβείων σε επιλεγμένες ερευνητικές εργασίες.

Εγγραφές θα γίνονται δεκτές και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.

Οι πρόεδροι των Συνεργαζομένων Ενώσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής
1. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής Παν/μιο Ιωαννίνων, Πρόεδρος της ΕNEAP (European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection),
2. Prof. Juan Albaiges, CID-CSIC Barcelona, Πρόεδρος της IAEAC (International Association of Environmental Analytical Chemistry)
3. Prof. Sabino Bufo, University of Basilicata, Πρόεδρος της GRIFA (Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente).

Τόπος διεξαγωγής:

Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ¨Κάρολος Παπούλιας¨

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)