Search
Close this search box.

« 5η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού» (31/5/2013-01/06/2013)

mushroom-foraging-at-kinnitty-castle-hotel-141

5η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ
ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
31Η ΜΑΪΟΥ & 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 – ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου σας προσκαλεί στην «5η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού» που συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ζαγορίου και τον Σύλλογο Πανωσουδενιωτών την 31η Μαΐου και την 1η Ιουνίου 2013 στην Λαμπριάδειο Σχολή στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.

Η εκδήλωση έχει σαν στόχο την γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, την ανάπτυξη της μανιταροφιλίας και την προβολή του μανιταρολογικού πλούτου της Ηπείρου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με τα μανιτάρια και το περιβάλλον, εξόρμηση για αναγνώριση και συλλογή άγριων μανιταριών, δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους και γλέντι με επιλεγμένα μουσικά συγκροτήματα.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου: Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2007 με έδρα τα Ιωάννινα και σκοποί του είναι:

1. Διάδοση της γνώσης που αφορά τα μανιτάρια
2. Καταγραφή του μυκοπληθυσμού της Ηπείρου
3. Προστασία και διατήρηση της μυκοχλωρίδας
4. Διαρκής ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων
5. Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς
στην Ήπειρο.

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/5/2013
10,00-19,00 : Μανιταροεξόρμηση , πρωί η απόγευμα ανάλογα με την προσέλευση των επισκεπτών και τις καιρικές συνθήκες.
20,00 : Υποδοχή επισκεπτών, Μανιταροκουβέντα (Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει ψησταριά και διασκέδαση με ερασιτεχνικό λαΪκό σχήμα).

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/6/2013
09,30 : Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής , καθορισμός ομάδων μανιταροεξόρμησης και υπεύθυνων αρχηγών τους.
10,00 : Αναχώρηση ομάδων για ανεύρεση και συλλογή μανιταριών της περιοχής.
13,30 : Επιστροφή ,αναγνώριση & καταγραφή των συλλεχθέντων μανιταριών , έκθεσή τους στο Περίπτερο του Συλλόγου.
14,30-17,00 : Ελεύθερος χρόνος γιά ξεκούραση.
17,00 : Έναρξη παιδικού εργαστηρίου (προαύλιο) με την συμμετοχή και του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου.
17,45 Επίδειξη ερασιτεχνικής καλλιέργειας μανιταριών σε κορμούς δένδρων ( Δημ. Τσακίρης).
18,00 : Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ζαγορίου.
18,15 -21,15 : Ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών

1ος ΟΜΙΛΗΤΗΣ – Δ. Τσακίρης : Ερασιτεχνική καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι .
2Ος ΟΜΙΛΗΤΗΣ – Γ. Κωνσταντινίδης: α. Μανιταρογνωσία – Μανιταροφιλία στην Ελλάδα. β. Ενημέρωση για την τρούφα.
3Ος ΟΜΙΛΗΤΗΣ -Στ. Διαμάντης : α. Καλλιέργεια μανιταριών σε βιομηχανική κλίμακα και σε μορφή οικογενειακής επιχείρησης. β. Προοπτικές καλλιέργειας κρανιάς στην ΗΠΕΙΡΟ.
21,30 : Προσφορά μανιταρόσουπας δωρεάν. Μουσική εκδήλωση με συγκροτήματα έντεχνης λαικής και δημοτικής μουσικής, διασκέδαση, χορός. ( Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει ψησταριά ).

Τηλέφωνα επικοινωνίας σχετικά με την 5η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού :
6937560675 Αθανάσιος Ντίνος Πρόεδρος , 6936785776 Σωτήριος Αργύρης Αντιπρόεδρος . 6949555355 Τόλης Βίκτωρ Ταμίας.

Λίγα λόγια για το Σύλλογο:

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου ιδρύθηκε το έτος 2007 και μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη ενώ έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα στην γνώση και προστασία της μυκοχλωρίδας με την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων Μανιταρογνωσίας και Μανιταροφιλίας (παρουσιάσεις βιβλίων ,επιστημονικές ημερίδες, ομιλίες σε σχολεία και κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκθέσεις φωτογραφιών αλλά και αποξηραμένων μανιταριών, διαλέξεις για την μυκοχλωρίδα σε άλλους Νομούς της Ηπείρου κ.α.)

Επιπρόσθετα προβαίνει στην αναγνώριση , ταυτοποίηση και καταγραφή των συλλεγόμενων μανιταριών της περιοχής μας με την χρήση εξειδικευμένης επιστημονικής μεθοδολογίας , βιβλιογραφίας και επιστημονικών οργάνων (μικροσκοπίου), συνεισφέροντας στην γνώση και την προστασία των μυκήτων αλλά και της υγείας των καταναλωτών.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου έχει συνταχθεί ο δεκάλογος των μανιταρόφιλων ως ένα εργαλείο που στοχεύει διπλά, αφενός στην ασφάλεια των μανιταρόφιλων και αφετέρου στην προστασία της φύσης.

Προκειμένου δε να θεσπισθεί ολοκληρωμένο πλαίσο διαχείρισης της μυκοχλωρίδας στην χώρα μας , ο Σύλλογος έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την μελέτη της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με την συλλογή και προστασία των μυκήτων τόσο στη χώρα μας όσο και σε προηγμένες μυκητολογικά χώρες και την κατάρτιση πλαισίου προτάσεων προς υποβολή στις αρμόδιες αρχές.

Επιπρόσθετα ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου συμμετέχοντας στο πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής μας ,έχει συνδιοργανώσει με Δήμους της Ηπείρου- από το 2009 έως καιτο 2012- τέσσερεις (4) “Ηπειρώτικες Γιορτές Μανιταριού” πανελλήνιας εμβέλειας και ευρείας συμμετοχής επισκεπτών και συγκεκριμένα, το 2009, 2010 & 2012 στον Δήμο Ζαγορίου και το 2011 στον Δήμο Κόνιτσας με τίτλο 1η , 2η, 3η και 4η «Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού».

πηγή: firmani.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)