Μας έχει τύχει πολλές φορές να ακούσουμε περίεργα πράγματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικά τα πιστεψαμε, για μερικά άλλα αμφιβάλλουμε, αλλά όπως και να είναι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση και να ψάχνουμε καλύτερα αυτά που διαβάζουμε.
Μερικοί από αυτούς τους μύθους μπορεί να είναι μην βλάπτουν, ενώ άλλοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Παρακάτω θα αναφέρω 8 facts – μύθους που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε:
Το να τρως βράδυ συμβάλλει στην αύξηση βάρους:
Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό! Αν τρως μετά τις 23:00 παχαίνεις. Η αλήθεια είναι ότι αν τρως ΠΟΛΥ το βράδυ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους και όχι το να τρως βράδυ. Ρόλο παίζει ο αριθμός των θερμίδων που λαμβάνουμε στον οργανισμό μας κάθε μέρα και όχι το πότε θα φάμε. Ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία στην αύξηση βάρους.
Ο κρύος καιρός προκαλεί κρυολόγημα και γρίπη:
Έχουμε συνηθίσει τις μητέρες μας να λένε: «Μην βγεις έξω γιατί κάνει κρύο και θα κρυώσεις!». Όχι ρε μάνα, δεν κρυώνω από αυτό, ούτε από το γεγονός ότι δεν πήρα ζακέτα. Οι ιοί που προκαλούν την γρίπη και το κρυολόγημα δεν εξαρτώνται από την εξωτερική θερμοκρασία. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε, όπως π.χ η υγρασία, ο λάθος τρόπος ζωής, μη ισορροπημένη διατροφη κτλ. Με το να κλείνεσαι σε εσωτερικούς χώρους έχεις περισσότερες πιθανότητες στην διάδοση μικροβίων και να αρρωστήσεις.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους:
Ναι, όντως οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ολόκληρο τον εγκέφαλο τους για κάθε δράση, αλλά όλες οι περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και όταν θα κοιμηθούμε, θα ονειρευτούμε!
Οι βιταμίνες κάνουν καλό:
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα τους δεν είναι τόσο εποικοδομητικές όσο εμφανίζονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες. Αν τις παίρνουμε χωρίς λόγο ή υπερβαίνουμε στην ποσότητα τους, τότε αυτές συσσωρεύονται στον οργανισμό και οι συνέπειες φαίνονται μακροχρόνια.
Το να «σπας» τα δάχτυλά σου προκαλέι αρθρίτιδα:
Για μερικούς ανθρώπους η κίνηση αυτή είναι μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση. Σύμφωνα με μελέτες δεν έχει αποδειχτεί ότι το «κρακ» των δαχτύλων οδηγεί στην εμφάνιση αρθριτιδας.
Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά:
Η υπερκινητικότητα των παιδιών σε πάρτυ γενεθλίων ή διακοπές ή ακόμη και σε γιορτές δεν οφείλεται στην κατανάλωση ζάχαρης. Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος David Benton, η ζάχαρη δεν αυξάνει την δραστήριοτητα των παιδιών. Αυτή είναι απλά η προσδοκία των γονιών. Το παιδί γνωρίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται «αλλόκοτα» σε ένα πάρτυ και για αυτό δρα έτσι.
Η κατάποση της τσίχλας θέλει πάνω από 7 χρόνια να περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα:
Η τσίχλα είναι φτιαγμένη από υλικά που το πεπτικό μας σύστημα εύκολα μπορεί να διασπάσει. Σε καμία περίπτωση η τσίχλα που κατάπιαμε καταλάθως δεν μπορεί να μας προκαλέσει πρόβλημα. Εκτός αν κατάπιουμε 6 τσίχλες την ημέρα. Τότε όντως θα υπάρξει πρόβλημα.
Οι ενήλικες πρέπει να πίνουν 8 ποτήρια νερό την ημέρα:
Το πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Το νερό κάνει καλό, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι που μπορεί να παρέχονται από τις σπατάλες του νερού.