Καθόμασταν και τα λέγαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι σίγουρα θα υπάρχουν φοβερές πληροφορίες που δεν έχουμε ιδέα για αυτό το πανέμορφο θέαμα.
Και δεν πέσαμε έξω.
Ακούστε τα 10 που τρελά πράγματα που δεν ξέραμε για το φεγγάρι:
1. Υπάρχει άνθρωπος θαμμένος στο φεγγάρι;
Όχι ακριβώς. Αλλά υπάρχουν οι στάχτες του! Ο λόγος για τον Eugene Shoemaker.
Ο Σουμέικερ, το 1961, ίδρυσε τον κλάδο της αστρογεωλογίας και άρχισε τη λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης με βάση τις τηλεσκοπικές παρατηρήσεις και τις εικόνες από τα διαστημικά σκάφη. Αυτό το έργο κορυφώθηκε, το 1971, με τη δημοσίευση του γεωλογικού χάρτη του ορατού ημισφαιρίου της Σελήνης, υπό κλίμακα 1:5.000.000, από τους Jack McCauley και Don Wilhelms.
Ο ίδιος αστρονόμος σχεδίασε το ρομπότ «Λούναρ Προσπέκτορ», το οποίο μεταφέρθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης με το σκάφος «Αθηνά – 2» και πιστοποίησε την ύπαρξη μεγάλων όγκων νερού στους πόλους της Σελήνης. Στο μεταξύ, όμως, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούλιο του 1997, όπως ελέχθη.
Έτσι το «Λούναρ Προσπέκτορ» στο τέλος των ερευνών του εκτέλεσε και μια τελευταία αποστολή. Εναπόθεσε εκεί ένα μικρό κυλινδρικό δοχείο διαμέτρου 2 εκ. και ύψους 4 εκ. με ένα μέρος της στάχτης του Σουμέικερ. Στην πλακέτα του κυλινδρικού δοχείου έχει χαραχθεί ο κομήτης Χέιλ Μποπ, ο μετεωρικός κρατήρας της Αριζόνας, το όνομα του ερευνητή Σουμέικερ, και ένα απόσπασμα από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, που προτρέπει να σκορπίσουμε τη στάχτη της σποδού στα αστεράκια τ’ ουρανού.
2. Χωρίς το φεγγάρι η ημέρα των 24 ωρών, θα ήταν πολύ μικρότερη!
Αν δεν υπήρχε η Σελήνη και αν δεν υπήρχαν οι παλίρροιες η διάρκεια της ημέρας σε απόλυτο χρόνο θα ήταν λιγότερο από το μισό απ΄ ό,τι σήμερα. Θα μεγάλωνε διαρκώς και πάλι, λόγω των παλιρροιών που ασκεί ο Ηλιος, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η ημέρα θα διαρκούσε περίπου 11 με 12 ώρες στην εποχή μας
Επιστημονική εξήγηση:
Ο άξονας του σχεδόν ελλειπτικού σχήματος των ωκεανών που δημιουργείται- του λεγόμενου παλιρροϊκού εξογκώματος- δεν συμπίπτει ακριβώς με την ευθεία που ενώνει τα κέντρα της Γης και της Σελήνης. Εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην περίοδο περιστροφής της Γης (24 ώρες) και την περίοδο περιφοράς της Σελήνης (περίπου 28 ημέρες) και λόγω της τριβής μεταξύ του νερού και του στερεού πυθμένα των ωκεανών, ο άξονας του εξογκώματος μετατοπίζεται και δεν «κοιτάζει» τη Σελήνη ακριβώς σε ευθεία αλλά με απόκλιση περίπου 10 μοιρών. Λόγω αυτής της απόκλισης, το παλιρροϊκό εξόγκωμα ασκεί ροπή τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη, προσπαθώντας έτσι να αλλάξει τον ρυθμό περιστροφής και περιφοράς των δύο σωμάτων.
«Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι,επειδή η συνολική στροφορμή διατηρείται σταθερή καθώς η συνολική ενέργεια του συστήματος μειώνεται,η Σελήνη απομακρύνεται σιγά-σιγά από τη Γη, δηλαδή η ακτίνα της τροχιάς της μεγαλώνει- και η συχνότητα περιστροφής της Γης μειώνεται. Αν θέλετε,η παλίρροια φρενάρει τον πλανήτη μας». (από το Βήμα)
3. Α! Και δεν θα υπήρχαν ούτε καν δέντρα στον πλανήτη μας…
Μια τόσο γρήγορη περιστροφή του πλανήτη σημαίνει ότι η ατμόσφαιρά του θα περιστρεφόταν και αυτή με ιλιγγιώδη ταχύτητα γύρω από την επιφάνειά του δημιουργώντας μόνιμες θύελλες με ανέμους που κινούνται με ταχύτητες 200 χιλιομέτρων την ώρα. Σε τέτοιες συνθήκες μάλλον δεν μπορεί να φυτρώσει ούτε χορτάρι,πό σω μάλλον τα δέντρα…
4. Οι άνθρωποι έχουμε αφήσει ήδη σκουπίδια πάνω του.
Από τα πράγματα που έχουν αφεθεί από τον άνθρωπο στο φεγγάρι: η κάμερα του διοικητή του Apollo 17 Eugene Cernan, τα ανθρώπινα απόβλητα από αστροναύτες, αναμνηστικές πλάκες, αμερικανικές σημαίες και καθρέφτες που η NASA χρησιμοποιεί για να υπολογίζει την απόσταση από τη Σελήνη στη Γη.
5. Σε αδυνατίζει
Εντάξει αυτό μάλλον το ξέραμε. Ένας άνθρωπος 60 κιλών στη γη, είναι περίπου 9,3 στο φεγγάρι και είναι ικανός να πηδήξει πραγματικά ψηλά!
6. Τι καιρό κάνει στο φεγγάρι;
Πολύ μεγαλύτερες και πολύ μικρότερες από τη γη!
Όταν ο ήλιος είναι υπερυψωμένος, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα τώρα, οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν και τους -173 βαθμών Κελσίου.
7, Ποτέ δεν μας γυρνάει την πλάτη!
Η Σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο που συμπληρώνει και μια πλήρη περιφορά γύρω της, με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή.
8. Υπάρχει το Dark Side of the moon;
Και το 7 δικαιολογεί για ποιο λόγο δημιουργήθηκε η φράση «The dark side of the mmon». Η πλευρά του φεγγαριού προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμάς, παρέμενε άγνωστη μέχρι και πριν από μισό αιώνα, όταν οι Σοβιετικοί έστειλαν το Luna 3, το οποίο φωτογράφισε, για πρώτη φορά, τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».
Από τότε, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και άλλες εικόνες της, αλλά από εκείνη την πρώτη φωτογραφία, δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στους ειδικούς: η σκοτεινή πλευρά έχει (α) περισσότερους κρατήρες και (β) καθόλου σεληνιακές θάλασσες.
9. Το ανθρώπινο είδος είχε σκεφτεί να το ανατινάξει/βομβαρδίσει με πυρηνικά!
Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Η.Π.Α. είχαν επίσημα σκεφτεί να ανατινάξουνε με πυρηνικά το φεγγάρι ώστε να κάνουν επίδειξη δύναμης στους Ρώσους. (το διάσημο Project A119)
10. Τέλος, η πανσέληνος μας κρατάει ξύπνιους τα βράδια;
Συγκεκριμένα, μία έρευνα από την Ελβετία, κατάφερε να αποδείξει ότι τη νύχτα που το φεγγάρι είναι γεμάτο κάνουμε το χειρότερο ύπνο όλου του μήνα: Ο χρονοβιολόγος Κριστιαν Καχοτσεν από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι κατά την πανσέληνο, το άτομο κοιμάται τουλάχιστον 20 λεπτά λιγότερα και η ποιότητα ύπνου είναι λιγότερο καλή, ενώ ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν έχει δει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την φάση στην οποία βρίσκεται.