Με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται η 1η γιορτή ψωμιού, στην κεντρική πλατεία από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό η Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων & Περιχώρων μας καλεί να δοκιμάσουμε φρέσκα αρτοσκευάσματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού στις 16 Οκτώβρη. Το κοινό των Ιωαννίνων έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τη γιορτή αυτή που έχει ως σκοπό την προβολή στο κοινό του κύκλου παραγωγής του ψωμιού και ειδικά της διαδικασίας παρασκευής του.
Αξίζει να αφιερώσουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να επισκεφτούμε την έκθεση για να δοκιμάσουμε αρτοσκευάσματα πολυτελείας (ψωμάκια με τυριά, αλλαντικά, ρίγανη κτλ) και να έρθουμε σε προσωπική επαφή με τους τοπικούς φούρνους της περιοχής μας που παλεύουν να στηρίξουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και να μάθουμε τη διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου. Να δούμε τη ζύμωση και το ψήσιμο του ψωμιού και να το γευτούμε λίγα λεπτά αφότου βγει από το φούρνο.
Μιλήσαμε με τους φοιτητές του τμήματος Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ, που εξυπηρετούσαν τον κόσμο προσφέροντας ολόφρεσκα ψωμάκια και έδειχναν τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού.
Η Άντρια μας είπε ότι εφάρμοσε πολλές τεχνικές στην πράξη και έμαθε πολλές συνταγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο Βονιφάτιος ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με το κλίμα συνεργασίας αλλά και με το επίπεδο των επαγγελματιών και της οργάνωσης.
Ήρθαμε σε επαφή με ορισμένους από τους επικεφαλής της διοργάνωσης, τον κύριο Αντώνη και τον κύριο Στέφανο, οι οποίοι μας εξήγησαν την σημασία του καλού φρέσκου ψωμιού, σε αντίθεση με τα κατεψυγμένα προϊόντα άρτου που υπολείπονται σε θρεπτική αξία και είναι αμφιβόλου ποιότητας καθώς μπορεί διατηρούνται στη συντήρηση ενώ είναι παρασκευασμένα έως και 40 μέρες πριν.
Μόνο στο spoudazwgiannena.gr!
!