Search
Close this search box.

Το πρώτο cafe στην Ελλάδα που προσφέρει εργασία σε άτομα με αναπηρία

myrtillo cafe2

Στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6,  η φιλόλογος Γεωργία Βαμβουνάκη –μητέρα παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες – δημιούργησε τον πολυχώρο Μύρτιλλο Cafe (καφετέρια, παρασκευστήριο και χώρος Λόγου και Τέχνης) την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που προσφέρει σε άτομα με ειδικές ικανότητες, έναν αξιοπρεπή χώρο εργασίας και εκπαίδευσης ή όπως προτιμά να το λέει η ίδια «Μια έξοδο προς τη ζωή».
Η ιδέα αυτή άρχισε να δουλεύεται στο μυαλό της, όταν διέμενε με τον σύζυγο και το γιο της στην Σκωτία όπου εκεί όπως αναφέρει και η ίδια ήρθε σε επαφή με μία κουλτούρα που ο σεβασμός και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου ήταν άρτια θεσμοθετημένα και τα άτομα με ειδικές ικανότητες είχαν ίσες ευκαιρίες στην εργασιακή αποκατάσταση όπως επίσης και ανάλογες επιλογές στον τομέα της εθελοντικής εργασίας.«Το Μύρτιλλο ξεκίνησε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σε αυτό το χώρο άνθρωποι που βρίσκονταν στο περιθώριο θα μπορούν να εργαστούν έμμισθα και να διεκδικήσουν μία θέση στη ζωή, στον πολιτισμό, θα γίνουν επιτέλους ένα με όλους! Να αλλάξει η κουλτούρα μας θέλω, να ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις αυτή την ιδέα, να γίνουμε πιο ανθρώπινος λαός, πολιτισμένος, αυτό χρειαζόμαστε και αυτό ονειρεύτηκα να δημιουργήσω.» αναφέρει η Γεωργία Βαμβουνάκη.
Σημαντική βοήθεια στα πρώτα της βήματα –χρηματική και ηθική- προσφέρουν κάποιοι ιδιώτες και το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA. Σιγά σιγά στην ομάδα προστίθενται άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες που διψούσαν για δράση, ψυχοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτές κ.α
Ένας χώρος φρέσκος με πολύχρωμα τραπεζάκια, ανοιχτή κουζίνα και αυλή όπου κλέβει την παράσταση όχι η διακόσμηση αλλά η ιδέα και τα παιδιά που εργάζονται εκεί. Εδώ άτομα από ευπαθείς ομάδες μαθαίνουν τη δουλειά του μάγειρα, του σερβιτόρου, του ζαχαροπλάστη κι όποιας άλλης ειδικότητας χρειάζεται μία καφετέρια-εστιατόριο για να λειτουργήσει με επιτυχία.

myrtilo cafe1

Η εργασία διακόπτεται κάθε Δευτέρα και Σάββατο πρωί και τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας, αφήγησης, ευρυθμίας, ψυχοθεραπείας για να μάθουν να συνεργάζονται και να αυτοαξιολογούνται, όπως λένε οι καθηγητές τους, η ειδική παιδαγωγός Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη και ο μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Μπαράκος οι οποίοι προσθέτουν πως στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν ικανότητες αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεκτίμηση, νέες φιλίες και ανεξαρτησία από την υπερπροστασία της οικογένειας ή από τα πλέγματα του κοινωνικού αποκλεισμού. γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες επιθυμίες. Όσοι ανήκουν στην ομάδα, δεν αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα περίθαλψης αλλά ως λειτουργικά μέλη μίας κοινωνίας, γι’ αυτό και σημαντικό ρόλο στο μάθημα έχει η κατανόηση της ατομικής ευθύνης.

Δείτε το βίντεο με τις συνεντεύξεις των εργαζομένων στο Μύρτιλλο

Πηγή:  popaganda.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)