Search
Close this search box.

«Τέχνη και Τρέλα»: Διάλεξη του Δρ Παύλου Βασιλειάδη (18/03/14)

van

Διάλεξη με τίτλο «Τέχνη και Τρέλα»!
Από το Δρ Παύλο Βασιλειάδη

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαρτίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Δρ Παύλος Βασιλειάδης είναι ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, με κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο και εικαστικός δημιουργός. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κλινικό μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και μέλος της Εταιρείας Μελέτης Δυναμικών Ομάδας και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΕΔΟΨΥ). Έχει οργανώσει Συμβουλευτικό Σταθμό στο ΑΠΘ και στη ΧΑΝΘ και είναι υπεύθυνος της συμβουλευτικής κάλυψης του ΚΕΘΕΑ Βόρειας Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό του έργο αφορά σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής, κλινικής και κοινωνικής ψυχολογίας, και σε ειδικευόμενους γιατρούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Δημιούργησε τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ (ζωγραφικό εργαστήρι), με την οποία έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα είναι εικαστικός καλλιτέχνης, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις (Biennale Sao Paulo, Art 10 Basel, Dialogues Méditerranées – St. Tropez κ.ά.).

Περιληπτικά, για το περιεχόμενο της διάλεξης του Δρ. Βασιλειάδη σημειώνονται τα εξής:
Κύριο θέμα πραγμάτευσης είναι η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα. Οι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση του ανθρώπου, απέδιδαν αριστουργηματικά στα έργα τους τις διάφορες εκφάνσεις της τρέλας και παράλληλα εξέφραζαν τις πεποιθήσεις και αντιλήψεις της εκάστοτε κοινωνίας για την τρέλα, αντιλήψεις που συναπαρτίζουν την έννοια του στίγματος. Οι αλλαγές στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην τέχνη ήταν καταλυτικές αναφορικά με την ανακάλυψη, αποκάλυψη και αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές. Σημαντική ήταν η επίδραση που άσκησαν τέτοιου είδους έργα στη μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα. Θα αναδειχθούν ακόμα οι επιπτώσεις της ψύχωσης στο έργο γνωστών καλλιτεχνών, που μπορεί να είναι ποικίλες και θα γίνει αναφορά στο φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης», που εκφράζεται απλά με τα λόγια του Van Gogh: «Η τέχνη είναι ζηλιάρα, δεν θέλει η αρρώστια να έχει το προβάδισμα».

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών
Γεώργιος Καψάλης
Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Οργάνωση :     Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Τοποθεσία :     Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ωρα :     19:00
Επικοινωνία :     Γραμματεία Τμήματος Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Είσοδος :     Ελεύθερη

Μπορείτε να δείτε το σχετικό αρχείο εδώ.

πηγή: uoi.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)