Search
Close this search box.

Στο σφυρί κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο

img1

Δημοπρασία σημαντικών κεραμικών έργων του Πάμπλο Πικάσο πραγματοποιεί ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου, στις 18 Μαρτίου. Τα βάζα, οι κανάτες, τα πιάτα, τα μπολ και όλα όσα δημοπρατούνται, αποδεικνύουν την παιχνιδιάρικη πλευρά του δασκάλου της σύγχρονης τέχνης.

Αυτά τα μοναδικά κεραμικά καθιστούν δυνατό το όνειρο του καλλιτέχνη, που ήλπιζε ο καθένας να μπορεί να αποκτήσει ένα έργο του. Η ολοκληρωμένη συλλογή αποτελείται από περίπου 150 έργα.
H Séverine Nackers, επικεφαλής της συλλογής χαρακτικών, Sotheby’s Europe, σχολίασε: «Η πώληση προσφέρει μια σημαντική επισκόπηση στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του Πικάσο. Πάσης φύσεως κεραμικά που δημιούργησε εκπροσωπούνται στη δημοπρασία».

img2

Σημαντική περίοδος στα τελευταία χρόνια της καριέρας του

Ο Πικάσο εξέπληξε τον κόσμο της τέχνης όταν, ως ένας από τους πιο γνωστούς δυτικούς καλλιτέχνες, πλησιάζοντας ήδη τα 65 του χρόνια, «δραπέτευσε» από το μεταπολεμικό Παρίσι με σκοπό να ξεκινήσει την μαθητεία του στο – τότε σχεδόν άγνωστο – εργαστήριο Μadoura στο Vallauris, στη Νότια Γαλλία. Τα παιχνιδιάρικα έργα που δημιούργησε στην περιοχή αυτή, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών, παριστάνουν ζώα και ανθρώπους φιλοτεχνημένα σε πηλό και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική περίοδο στα τελευταία χρόνια της καριέρας του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να απαθανατίσει τη δική του θέση στην ιστορία της τέχνης.

img3

Η κεραμική, μια από τις παλαιότερες μορφές τέχνης, υπήρχε στο Vallauris από τη ρωμαϊκή εποχή. Τελειοποιώντας αυτή την παραδοσιακή τέχνη, ο Πικάσο αποσκοπούσε στο να αποτελέσει μέρος της μακράς ιστορίας των καλλιτεχνών που υπηρετούσαν για χιλιετίες το χώρο αυτό.
Τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής του

img4

Τα χρόνια που έζησε ο Πικάσο στην περιοχή Vallauris, φαίνεται πως υπήρξαν από τα πιο ευτυχισμένα της ζωής του. Στο εργαστήριο της Madoura, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγο και διάσημη μούσα του Ζακλίν Ροκ, η οποία παρέμεινε σύντροφός του για περισσότερα από 20 χρόνια, μέχρι και το θάνατό του, το 1973. Κατά τον πρώτο χρόνο του στο κεραμοποιείο, ο Πικάσο και η ερωμένη του Francoise Gilot υποδέχθηκαν τον νεογέννητο γιό τους Κλοντ, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον προστάτη Άγιο των κεραμοποιών.

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)