Search
Close this search box.

Ποιές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

hairdryer
Έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καταγράφει τις συσκευές που σπαταλούν μεγάλη ποσότητα ρεύματος αλλά και εκείνες τις λανθασμένες συνήθειες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Για την έρευνα αυτή, η οποία έγινε για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη.

Οι κατοικίες αυτές, έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα ενώ επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον.

Ποιές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα:

1. Τα παλιά ψυγεία και γενικότερα οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

«Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα», σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών.

2. Το πιστολάκι.

Όαο κι αν μας φαίνεται περίεργο, το γνωστό μας πιστολάκι δεν είναι καθόλου αθώο. Είναι μια από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές – περισσότερο ακόμη και από …το σίδερο.

3. Οι δικές μας συνήθειες που …καταναλώνουν ρεύμα.

Μέσα από την έρευνα επιβεβαιώθηκε τέλος, ότι όταν αφήνουμε στο σπίτι ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by σπαταλάμε ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει κι όταν αφήνουμε κάποιες συσκευές να φορτίζουν για ώρες (κινητά, PC κλ.π.) ενώ αυτές χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για μία πλήρη φόρτιση.

Για να περιορίσουμε λοιπόν την κατανάλωση του ρεύματος και το ύψος των λογαριασμών που πληρώνουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά:

– Να αποσυνδέουμε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε κι όχι να της αφήνουμε μονίμως σε κατάσταση αναμονής. Κι εάν π.χ. για το ψυγείο αυτό δεν είναι δυνατό, είναι για τις τηλεοράσεις, το στερεοφωνικό και όλες τις άλλες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι και μάλιστα σε …μεγαλύτερες της μίας ποσότητες. Μία έξυπνη επιλογή μάλιστα θα ήταν η χρήση κάποιου πολύμπριζου μ’ ένα κεντρικό on/off κουμπί.

– Να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν αφήνουμε μία συσκευή να φορτίσει. Κι είναι πολλές αυτές οι συσκευές πλέον: laptop, tablet, κινητά, φωτογραφικές μηχανές και τόσες άλλες. Έτσι, όταν ένα κινητό τηλέφωνο χρειάζεται περίπου μία ώρα για πλήρη φόρτιση, το να παραμένει όλο το βράδυ συνδεδεμένο στο ρεύμα είναι λάθος.

– Τέλος, εφόσον φυσικά υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αρχίζουμε ν’ αντικαθιστούμε κάποιες παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, καθώς με την κίνηση αυτή θα πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση στο ρεύμα.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)