Search
Close this search box.

Ο κόσμος του “Internet των Πραγμάτων”

internet-things-mitigating-risk-showcase_image-10-p-1647

Πριν από μία δεκατία όλες οι προφητείες του ψηφιακού μέλλοντος μιλούσαν για τη «σύγκλιση», δηλαδή την εποχή στην οποία ο ψηφιακός κόσμος θα έβρισκε εφαρμογή στις καθημερινές μας συσκευές, εννοώντας πρωτίστως το τηλέφωνο. Η λέξη έχει πλέον μια άλλη έννοια και το τηλέφωνο -σύντομα και τα ρολόγια- ενσωματώνουν όλο και περισσότερες λειτουργίες, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα. Από θερμοστάτες μέχρι παρκόμετρα.
Οι προ 15ετίας προβλέψεις κάναν λόγο για ψυγεία που θα ξέρουν πότε τελείωσε το γάλα και θα το παραγγέλνουν μόνα τους από το σούπερ μάρκετ ή θα ενημερώνουν αυτόματα τη λίστα για τα ψώνια. Σήμερα η λίστα περιλαμβάνει εφαρμογές που δεν θα φανταζόταν κανείς, κάποιες λειτουργούν ήδη, τις οποίες βρίσκει κανείς στα σπίτια, αν και πολύ περισσότερο στις business to business υπηρεσίες.
Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύων Cisco προβλέπει πως από τις πιο κερδοφόρες εφαρμογές του Internet των Πραγμάτων θα είναι οι σχετκές με τη λειτουργία και παρακολούθηση της παραγωγής σε «έξυπνα» εργοστάσια που θα «μιλούν» με τις αποθήκες, τα φορτηγά κ.λπ. επιτυγχάνοντας καλύτερη ροή και διάθεση των προϊόντων.

2012-04-18-iot-figure4
Στο Σινσινάτι των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν πρόσφατα αισθητήρες στους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης, ενώ την ίδια ώρα, πόλεις όπως η Ντόχα του Κατάρ, το Σάο Πάολο στη Βραζιλία και το Πεκίνο στην Κίνα τοποθετούν ήδη αισθητήρες στο σύστημα ύδρευσης για την έγκαιρη ανίχνευση των διαρροών και την άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση που κάποιος αγωγός σπάσει ή υποστεί ζημιά.
Προς το παρόν, πάντως, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογική επανάσταση έχει «φρεναριστεί» από την έλλειψη διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ των ξεχωριστών τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, με συνέπεια τα μηχανήματά τους να μην επικοινωνούν με αντίστοιχα άλλων εταιρειών, ενώ όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung:
“Tο Διαδίκτυο των Πραγμάτων δεν θα «απογειωθεί» πραγματικά, παρά μόνο αν όλες οι εταιρείες υιοθετήσουν «ανοικτές» προδιαγραφές, έτσι ώστε τα μέχρι σήμερα «χαζά» προϊόντα τους να γίνουν «έξυπνα», διασυνδεόμενα μέσω Ίντερνετ.”

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)