Search
Close this search box.

Μια ακόμη διάκριση του ΑΠΘ

σχολες-απθ-παμακ

«Υπάρχουν ακόμη δυνατά μυαλά στην έρευνα και ιδέες που ξεχωρίζουν. Γεγονός, που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει στην πράξη και σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της Φωτονικής» μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος μια ακόμη διάκριση του ΑΠΘ, το οποίο κατάφερε να συμμετέχει σε τρία από τα 11 προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του H2020. Πρόκειται για την ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ.)

Τα έξυπνα τσιπ

Ένα από τα προγράμματα στα οποία το ΑΠΘ έχει τον ηγετικό ρόλο, αφορά στη δημιουργία πρωτότυπων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τα λεγόμενα τσιπάκια), τα οποία θα ενσωματώνονται σε υπερυπολογιστές που θα αξιοποιούν το φως για να επιταχύνουν την επεξεργασία δεδομένων, καταναλώνοντας πολύ μικρή ενέργεια για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με τον κ.Πλέρο. Η αξιοποίηση του φωτός είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

Όπως εξήγησε ο κ.Πλέρος, η διαδικασία υποβολής των προτάσεων γίνεται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου συμμετέχουν εκτός από εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολύ σημαντικές εταιρείες.

“Είναι επομένως πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι το πανεπιστήμιό μας συμμετέχει σε 3 από τις 11 προτάσεις που εγκρίθηκαν, από τις συνολικά 75 που κατατέθηκαν” αναφέρει ο καθηγητής.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)