Search
Close this search box.

Λογοκρισία σε ντοκυμαντέρ με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα

China-Air-Pollution-e1370888800555

Το θανατηφόρο νέφος στοιχίζει σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο στην Κίνα κι όμως δεν «χώρεσε» στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, όπου χθες ανακοινώθηκαν οι στόχοι και τα επιτεύγματα της διοίκησης.

844866-china-environment-pollution

Το ντοκιμαντέρ της Ζινγκ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, καθώς ερευνούσε τις ευθύνες κρατικών υπηρεσιών και τελικά κατέληξε να λογοκριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Ο σπόρος όμως της οργής είχε ήδη φυτευτεί και ακόμη και κρατικά ΜΜΕ έχουν επαινέσει τη δημοσιογραφική έρευνα. Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος έστειλε στην 39χρονη δημοσιογράφο συγχαρητήριο μήνυμα, όπου της γράφει ότι είναι «η ηρωίδα» του.

Ηταν η πρώτη φορά που κάποιος αντιμετώπιζε σε βάθος ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τη συνέντευξη ενός εξάχρονου κοριτσιού στην περιοχή Σαντσί, όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία. «Εχεις δει ποτέ τα αστέρια;», το ρωτά, για να εισπράξει αρνητική απάντηση. «Τα αστέρια;… ; Όχι» 

Η συνέχεια δεν βασίζεται σε συναισθηματισμούς, αλλά σε αριθμούς, στοιχεία και δηλώσεις ειδικών που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι η πετρελαιοβιομηχανία έχει επί της ουσίας τον λόγο στον καθορισμό των ορίων επικινδυνότητας στην περιεκτικότητα βλαβερών ουσιών στα καύσιμα.

assets_LARGE_t_420_54475014_type12713

Η δημοσιογράφος, η οποία έχει εργαστεί για το κρατικό κανάλι CCTV και έχει βραβευθεί για το έργο της, συνόδευσε έναν ελεγκτή της περιβαλλοντικής υπηρεσίας σε ένα χαλυβουργείο στην κεντρική Κίνα.

Υστερα από λίγους μήνες επανήλθε και ανακάλυψε ότι η εταιρεία δεν πλήρωσε ποτέ τα πρόστιμα που της είχε επιβάλει ο ελεγκτής. Οταν ρώτησε τις αρμόδιες Αρχές για ποιον λόγο δεν πληρώνουν οι ρυπαντές, εισέπραξε την απάντηση ότι «δεν μπορούν να θυσιαστούν θέσεις εργασίας χάριν του περιβάλλοντος».

Η επίσημη αναπαραγωγή του βίντεο, λοιπόν, σταμάτησε. Οχι όμως και η διάδοσή του. Στο Ιντερνετ το ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί κυρίως μέσω δυτικών ιστοσελίδων και από χθες υπάρχει και με υπότιτλους στα αγγλικά.

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)