Search
Close this search box.

Καλώς ήρθατε στη Liberland

Η Liberland είναι ένα αυτο-αποκαλούμενο «μικρο-έθνος», μικρότερο και από το Βατικανό και το Μονακό. Καταλαμβάνει μόλις εφτά τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μια περιοχή μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, στα δυτικά του Δούναβη. Στη Liberland δεν υπάρχουν φόροι, ούτε κρατικές υπηρεσίες. Έχει τον δικό της ύμνο και τη δική της σημαία.

174328-liberland

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Liberland, ο ιδρυτής του μικρο-έθνους επωφελήθηκε από μια συνοριακή διαφωνία μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, καθώς καμιά από τις δύο χώρες δεν έχει διεκδικήσει ως τώρα το σημείο. Επομένως, ήταν terra nullius, μια ουδέτερη ζώνη, μέχρι τη στιγμή που ο Vít Jedlicka άδραξε την ευκαιρία και διαμόρφωσε τη Liberland, ορίζοντας τα σύνορά της με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνει στα εδάφη ούτε της Κροατίας ούτε της Σερβίας.

Το μότο της Liberland είναι «Να ζεις και να επιτρέπεις στον άλλο να ζει». Βασικό πρόταγμα του ιδρυτή είναι η προσωπική και οικονομική ελευθερία των πολιτών, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, το οποίο περιορίζει σημαντικά τη δύναμη και την παρεμβατικότητα του κράτους.

Μάλιστα, ο ιδρυτής της νέας χώρας, ο Τσέχος φιλελεύθερος πολιτικός, που συντάσσεται με τους Ευρωσκεπτικιστές, Vit Jedlicka, την περιγράφει ως μια ευκαιρία να ζήσει κάποιος «με την ελάχιστη φορολογία και τις ελάχιστες ρυθμίσεις».

Οι μόνες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ιθαγένειας είναι οι αιτούντες να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα, τις απόψεις των άλλων και την ιδιωτική υπηρεσία και να μην έχουν ποινικό μητρώο ή παρελθόν σε ναζιστικό ή Kομμουνιστικό Κόμμα. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή άλλα προσωπικά δεδομένα, είναι δεκτοί τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί, από κάθε χώρα και τάξη.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Jedlicka, «δεν κάνουμε αχρείαστες ερωτήσεις σχετικά με την σεξουαλικότητα ή προσωπικά ζητήματα. Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία για όλους. Τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται κοντά από την ιδέα της ελευθερίας».

Ο Vit Jedlicka εκλέχθηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας λόγω απουσίας άλλων υποψηφίων και χάρη στις ψήφους των συνιδρυτών γονιών του και της κοπέλας του, που τώρα είναι η πρώτη κυρία της χώρας.

Αυτό που ο ίδιος δεν περίμενε ήταν η άμεση ανταπόκριση ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έστειλαν αιτήσεις για να λάβουν ιθαγένεια της Liberland.

174328g-mapa2

Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά: την πρώτη εβδομάδα της δημοσιοποίησης της Liberland ως νέο κράτος, οι ιδρυτές έλαβαν 220.000 αιτήσεις ιθαγένειας από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό του ενδιαφέρονται είναι οι 1.200.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα και οι 100.000 οπαδοί στο Facebook.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Jedlicka σε διεθνή μέσα, «αυτό που έμοιαζε με όνειρο, πλέον φαντάζει πραγματικά πιθανό». «Κύρια επιδίωξη μας είναι η ευτυχία όλων των πολιτών της Liberland», τονίζει.

Η φορολογία θα είναι προαιρετική και οι πολίτες θα χρηματοδοτούν μόνο συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα. Παράλληλα, οι βασικές κρατικές υπηρεσίες αναμένεται να προσφέρονται μέσω εθελοντικής προσφοράς, με τους υποψήφιους πολίτες να προσφέρουν ήδη την επαγγελματική και εργασιακή εμπειρία τους για ζητήματα σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την πολεοδομία.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τσέχος πρόεδρος της Liberland, στο αμερικανικό Vice, τόνισε ότι αναμένει να δει την αντίδραση των ξένων Υπουργείων Εξωτερικών και ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η ίδρυση αυτού του νέου έθνους θα φέρει ευημερία στην περιοχή. Όραμά του είναι να δημιουργήσει μια κοινότητα από περίπου 35.000 Liberlanders.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να είναι ένας φορολογικός παράδεισος, σημειώνοντας ότι: «θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή σε ένα νέο Μονακό, Λιχτενστάιν ή Χονγκ Κονγκ». Επισημαίνει ακόμη πως θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο να δοθεί λύση στα ζητήματα μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, και ότι θα καλέσει σε συνάντηση αξιωματούχους των δύο χωρών.

Το νομικό σύστημα αναμένεται να οικειοποιηθεί «καλά στοιχεία» ξένων συστημάτων, από χώρες όπως την Ελβετία, τη Βρετανία, την Εσθονία καθώς και κάποια μέρη του Αμερικανικού Συντάγματος.

Επιπλέον, η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση από 10 ως 20 άτομα και αστυνομική δύναμη, αλλά όχι στρατό, τηρώντας μια πολιτική ελεύθερης διάβασης από τα σύνορα. «Δείχνουμε ένα νέο μοντέλο, που θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλες χώρες», λέει ο πρόεδρος της χώρας και επισημαίνει πως ήδη μια χώρα, της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τους έχει προσεγγίσει επίσημα.

Από την πλευρά του, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN, ότι θεωρητικά δεν άπτονται των συνόρων της Liberland, η οποία οριοθετείται από το Δούναβη, αλλά «το υπουργείο τη θεωρεί, επίσης, μια επιπόλαιη πράξη που δε χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο». Τέλος, ο Πρόεδρος της Κροατίας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και αναφέρθηκε μόνο σε ανούσια πειράματα που είναι απλώς περιστασιακά.

 

Πηγή

 

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)