Search
Close this search box.

Η έκτη γεύση

taksideuontas-se-proti-thesi-stin-elliniki-geusi

Στην αρχή υπήρχαν τέσσερις! Ήταν η γλυκιά, η πικρή, η ξινή και η αλμυρή γεύση! Το 1985 προστέθηκε ακόμα μια, γνωστή ως «ουμάμι» η οποία δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε την κατανάλωση τροφών που διαθέτουν το L-γλουτανιμικό, όπως είναι οι ντομάτες και το χοιρομέρι.

Και πλέον γεννήθηκε ακόμα μια. Η έκτη!

Η έκτη γεύση

Το επιστημονικό περιοδικό «Chemical Senses», θεωρεί ότι αγνοούμε μια ακόμα γεύση που ονομάζεται «oleogustus» και η οποία πρόκειται για την αίσθηση που μας δίνει η κατανάλωση καθαρού λίπους.

Το πείραμα

Ο καθηγητής επιστήμης τροφίμων Richard D. Mattes από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ διεξήγαγε πείραμα προκειμένου να διερευνήσει το κατά πόσο υπάρχει η λεγόμενη «λιπαρή γεύση» ως ξεχωριστή κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα, έδωσε σε ομάδα ανθρώπων να δοκιμάσουν διάφορα τρόφιμα και στην συνέχεια τους παρότρυνε να τα κατατάξουν σε κατηγορίες με βάση την γεύση τους. Οι άνθρωποι τότε πράγματι έφτιαξαν μια ξεχωριστή κατηγορία για τα τρόφιμα που έχουν λιπαρά οξέα, παρόλο που η «oleogustus» δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή γεύση.

Τι γεύση έχει;

Η συγκεκριμένη γεύση δεν είναι ευχάριστη σε μεγάλες ποσότητες, όμως, όπως ακριβώς απολαμβάνουμε την πικρία του κρασιού, της σοκολάτας και του καφέ, με τον ίδιο τρόπο η συγκεκριμένη γεύση μπορεί να μας ευχαριστήσει. Ένα παράδειγμα είναι τα τυριά με έντονη μυρωδιά, που συνήθως είναι υψηλά σε λιπαρά.

Την χρειαζόμαστε

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αναγνώριση μιας ακόμα γεύσης θα βοηθήσει στην κατανόηση του πως λειτουργούν οι τροφές, στην βελτίωσης της ποιότητάς τους και στην εξάλειψη ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)