Search
Close this search box.

Επιβράδυνση της ταχύτητας του φωτός από ερευνητές

cp_photon_laser

Ένα παράδοξο επιστημονικό επίτευγμα, που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, έκαναν πραγματικότητα Σκωτσέζοι επιστήμονες: έκαναν το φως να ταξιδέψει πιο αργά από… την ταχύτητα του φωτός!

Στην πραγματοποίηση ενός επιτεύγματος που αγγίζει τα όρια της φαντασίας προχώρησαν Σκωτσέζοι επιστήμονες: Έκαναν το φως να ταξιδέψει πιο αργά από… την ταχύτητα του φωτός!

Οι ερευνητές. που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Express”, δημιούργησαν -με τη βοήθεια ενός υπέρυθρου λέιζερ- μια κούρσα φωτονίων ανά ζεύγη, στη διάρκεια της οποίας το ένα φωτόνιο ταξίδευε στην κανονική κατάστασή του ενώ το άλλο άλλαζε σχήμα, περνώντας από μια ειδική μάσκα.

Η σύγκριση των ταχυτήτων έδειξε ότι το δεύτερο φωτόνιο είχε οριακά χάσει ταχύτητα (κατά λίγα εκατομμυριοστά του μέτρου ή μια επιβράδυνση της τάξης του 0,001%), αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι πως το φως συνέχισε να κινείται πιο αργά, ακόμη και όταν είχε βρεθεί ξανά σε κενό χώρο.

Γνωρίζουμε πως το φως κινείται πάντα πιο αργά, όταν περνάει μέσα από υλικά όπως το νερό ή το γυαλί (το φαινόμενο της διάθλασης που δημιουργεί οπτικές στρεβλώσεις), όμως στον κενό χώρο θα πρέπει να έχει πάντα την ίδια απόλυτη ταχύτητα, που θεωρείται σταθερά (το γνωστό “c”). Στην περίπτωση του πειράματος αντίθετα, τα φωτόνια ταξίδευαν με μικρότερη ταχύτητα μέχρι και στον κενό χώρο.

Όπως και να’ χει, όπως είπαν οι ερευνητές, το πείραμά τους δεν αμφισβητεί τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές από αυτή την ανακάλυψη. Οι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι αυτό που συμβαίνει με τα παραμορφωμένα φωτόνια, θα πρέπει να ισχύει επίσης για τον ήχο, τα κύματα του οποίου αναμένεται να χάνουν ταχύτητα, αν διέλθουν από μια παρόμοια μάσκα.

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)