Search
Close this search box.

Δικαστήριο αναγνώρισε χιμπατζήδες ως νομικά πρόσωπα

Το ανθρώπινο DNA και το DNA του χιμπατζή διαφέρουν μόνο κατά 1%. Σημαίνει αυτό ότι ένας χιμπατζής έχει ανθρώπινα δικαιώματα; Η Barbara Jaffe δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν απάντησε θετικά.

ximpatzis4

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ δικαστής χορήγησε σε δυο χιμπατζήδες το δικαίωμα να υπερασπιστούν, μέσω συνηγόρου, τον εαυτό τους απέναντι στην παράνομη φυλάκιση. Με τον τρόπο αυτό παραχωρείται στους δυο χιμπατζήδες η ιδιότητα του νομικού προσώπου.

Ο Ηρακλής και ο Λέων – οι δυο χιμπατζήδες – χρησιμοποιούνται για ιατρικά πειράματα στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στο Long Island.

Η μήνυση εναντίον του πανεπιστημίου κατατέθηκε από την οργάνωση «Nonhuman Rights Project» τον Δεκέμβριο του 2013 και αφορά ακόμη δυο χιμπατζήδες που ζουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Τα δικαστήρια αρνήθηκαν την αγωγή αλλά οι δυο δικηγόροι δεν το έβαλαν κάτω και τελικά έπεισαν τη δικαστή Jaffe ότι οι πίθηκοι είναι αρκετά ευφυείς για να αποτελούν νομικά πρόσωπα.

Τώρα το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να παρουσιάσει έναν νομικά αποδεκτό λόγο για την κράτηση του Ηρακλή και του Λέοντα. Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.

Η οργάνωση «Nonhuman Rights Project» από την πλευρά της ζητά οι δυο χιμπατζήδες να απελευθερωθούν από το πανεπιστήμιο και να μεταφερθούν στο καταφύγιο Save the Chimps (Σώστε τους χιμπατζήδες) στη Φλόριντα ώστε να περάσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους. Στο καταφύγιο ζουν πάνω από 250 χιμπατζήδες σε ένα περιβάλλον που προσιδιάζει στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα έπρεπε να ζουν.

Το αν θα απελευθερωθούν οι δυο Χιμπατζήδες παραμένει ακόμη ασαφές. Σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής Richard Cupp «η δικαστής μπορεί απλώς να θέλει περισσότερες πληροφορίες για να λάβει μια απόφαση σχετικά με την αξίωση του νομικού προσώπου. Και μπορεί να παρήγγειλε την ακρόαση απλώς ως όχημα. Για να ακούσει προσεκτικά και τις δυο πλευρές. Είναι απίθανο να αναγνωρίσει τους χιμπατζήδες ως νομικά πρόσωπα αν δεν έχει ακούσει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς».

Η «Nonhuman Rights Project» πάντως – ανεξάρτητα από το αν οι πίθηκοι θα αναγνωριστούν τελικά ως προσωπικότητες – σημειώνει ότι θα χρησιμοποιήσει την απόφαση ως προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για να πετύχουμε αυτό που τελικά επιδιώκουμε: να αναγνωριστεί στους χιμπατζήδες το δικαίωμα στη σωματική ελευθερία. Αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα ζώα» αναφέρει η διευθύντρια της οργάνωσης Natalie Prosin. «Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί. Η πόρτα δεν θα ξανακλείσει ποτέ πια τελείως».

Μια ανάλογη απόφαση πάρθηκε πέρσι στην Αργεντινή όπου δικαστήριο αναγνώρισε ουρακοτάγκους ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα» με νομικά δικαιώματα. Πάντως στις ΗΠΑ υπάρχει και αντίθετη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι ο χιμπατζής δεν είναι νομικά «πρόσωπο» και άρα δεν δικαιούται ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)