Search
Close this search box.

Διέγραψαν ήδη πάνω από 80.000 αιώνιους φοιτητές!

foitites

Πάνω από 80.000 “αιώνιοι” φοιτητές διεγράφησαν ήδη από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, με την εκκαθάριση να συνεχίζεται.

Τους επόμενους, μήνες ο συνολικός αριθμός των διαγραφόμενων φοιτητών αναμένεται να φτάσει τους 150.000. Μόνο στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, στο Καποδιστριακό, σχεδόν 50.000 λιμνάζοντες φοιτητές αποτελούν παρελθόν και δεν βρίσκονται πλέον στα μητρώα του ιδρύματος.

Αναφορικά με τους φοιτητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας (υπολογίζονται σε 25.000) αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους, ενώ ήδη υπάρχει και ένας αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο.

Στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, ολοκληρώθηκαν οι διαγραφές 7.000 παλαιών σπουδαστών, όσοι δηλαδή από τους λεγόμενους “λιμνάζοντες” την τελευταία διετία δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να εξεταστούν σε κάποιο μάθημα.

Διαπιστωτική πράξη

“Εμείς τους σβήσαμε από τα μητρώα του ιδρύματος. Με βάση τον νόμο πρέπει να βγει διαπιστωτική πράξη για κάθε διαγραφόμενο φοιτητή. Μέχρις ότου όμως ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι διευθυντές των σχολών του ιδρύματος έβγαλαν μία διαπιστωτική πράξη για όλους τους φοιτητές ανά σχολή”, τόνισε στο “Έθνος” ο πρόεδρος του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Λάζαρος Βρυζίδης.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδόν 13.000 “αιώνιοι” φοιτητές ουσιαστικά δεν αποτελούν κομμάτι του ιδρύματος. “Οι Κοσμητείες προχωρούν κανονικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαγραφών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος”, δήλωσε ο πρύτανης του Ο.Π.Α. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως επισημαίνει ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης, οι περίπου 2.000 “λιμνάζοντες” φοιτητές έχουν επί της ουσίας διαγραφεί, και απομένει μόνο το τυπικό μέρος, της έκδοσης δηλαδή των διαπιστωτικών πράξεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμπίνης, “πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς οι ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει στο ίδρυμα πρέπει να ανατρέξουν σε όλα τα παλαιά αρχεία και να βρουν προσωπικά στοιχεία των φοιτητών που αφορούν το πότε εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο, πόσα μαθήματα πέρασαν, με ποιο βαθμό κ.λπ.”. Σιγά σιγά, προσθέτει ο πρύτανης του Δημοκριτείου, οι υπηρεσίες ανακτούν παλαιά αρχεία και ετοιμάζουν τις διαπιστωτικές πράξεις.

Όπως τόνισε στο “Έθνος” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, οι φοιτητές που δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν απολέσει τη φοιτητική τους ιδιότητα από τα τέλη Αυγούστου.

“Οι Κοσμητείες προχώρησαν στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων ανά σχολή, προκειμένου να ολοκληρωθεί και το τυπικό μέρος των διαγραφών”. Σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη, από τα μητρώα του ιδρύματος σβήστηκαν συνολικά 7.904 φοιτητές.

Επαναδιαπραγμάτευση

Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως τόνισε στο “Έθνος” η πρύτανης κ. Κυριαζοπούλου, δεν έχουν γίνει διαγραφές και μάλιστα το ίδρυμα πήρε την απόφαση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του θέματος απο το υπουργείο Παιδείας.

Ποιοι θα προλάβουν να πάρουν πτυχίο

Σύμφωνα με την τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τους «αιώνιους» φοιτητές, είχαν εξαιρεθεί από την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο κατά τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή υπέβαλαν τη σχετική δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις. Ετσι, παρέχεται η δυνατότητα σε φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν πριν από το έτος 2003 σε ΑΕΙ 4ετούς κύκλου σπουδών, πριν από το 2001 σε ΑΕΙ 5ετούς κύκλου σπουδών και πριν από το έτος 1999 σε ΑΕΙ 6ετούς κύκλου σπουδών, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους μέχρι την 30.4.2015.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, με την εξαίρεση αυτή η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και έχουν επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, να αποκτήσουν το πτυχίο τους χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Έτσι, όσοι φοιτητές οφείλουν μόνο διπλωματική ή πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή συμμετείχαν σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 ή απλώς είχαν υποβάλει δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις, δικαιούνται να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου 2014 (διεξήχθη) και του Φεβρουαρίου 2015 που απομένει.

Πάντως, δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν να δοθεί μία ακόμη παράταση -εάν κριθεί αναγκαίο- ώστε να λάβουν το πτυχίο τους όσοι φοιτητές συμμετέχουν στις τελευταίες δύο εξεταστικές και τους απομένουν ελάχιστα μαθήματα.

πηγή: eteachers.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)