Εν μέσω κρίσης παρατηρείται πως, η εύρεση εργασίας δυσκολεύει όλο και περισσότερο.Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσβατο το δρόμο της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Οι νέοι είναι τα συχνότερα «θύματα» της ανεργίας και μάλιστα, πολλές φορές προσπαθούν να αποταμιεύσουν κάνοντας «εκπτώσεις» στις σπουδές τους.Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως, όταν υπάρχει θέληση για γνώση, πάντα υπάρχουν λύσεις.Και μία από αυτές είναι οι υποτροφίες.
Κάθε χρόνο ανακοινώνεται στη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός υποτροφιών για φοιτητές, είτε μεταπτυχιακούς είτε προπτυχιακούς.
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός θεσμός, υπεύθυνος για τη συγκέντρωσή τους, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν άμεση πρόσβαση.Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές ευνοούνται όσοι έχουν φροντίσει να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από μόνοι τους.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι υποτροφίες διακρίνονται σε κρατικές και ιδιωτικές. Οι προϋποθέσεις και η διάρκεια τους ποικίλλουν και εξαρτώνται κυρίως από τον φορέα που τις προσφέρει και το επίπεδο σπουδών.
Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών, σε γενικές γραμμές, είναι οι εξής : ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.
Ένα είδος υποτροφιών αποτελούν και τα κληροδοτήματα. Εύποροι οικονομικά ιδιώτες διαθέτουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων για την χρηματοδότηση των σπουδών φοιτητών. Οι κληροδότες καθορίζουν ένα φορέα διαχείρισης που μπορεί να είναι Δημόσιος οργανισμός, Σύλλογος, Ίδρυμα κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βασικό ρόλο παίζει η καταγωγή του φοιτητή.