Την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition κατέλαβε η ελληνική ομάδα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft “Imagine Cup 2015″, που έγινε στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον στις 27-31 Ιουλίου.
Οι τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με την καινοτόμο εφαρμογή “Prognosis” για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποβοήθηση σε διαγνωσμένους ασθενείς, διακρίθηκαν στις δύο από τις πέντε κατηγορίες της τελικής φάσης του διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν οι 12 καλύτερες ομάδες καινοτομίας από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Η ομάδα
Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους φοιτητές Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του τμήματος, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Με το βραβείο Ability Award θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, για να επεκτείνουν το πρότζεκτ και να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση της εφαρμογής.
Το σχέδιο Prognosis
Πρόκειται για μία εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο που παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ατόμου και καταγράφει διάφορα δεδομένα, όπως τον τρόπο βαδίσματος και κινήσεων, της γραφής, αλλαγές στην φωνή και στην σταθερότητα των χεριών, στην ποιότητα του ύπνου κ.α. – χαρακτηριστικά που μπορούν να υποδείξουν ή να συνδεθούν με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.
Στην ίδια εφαρμογή οι ήδη διαγνωσμένοι ασθενείς μπορούν να υποβοηθηθούν τόσο σε προβλήματα βαδίσματος (όταν διακόπτεται το περπάτημα στέλνεται διέγερση στον χρήστη από το περικάρπιο μαζί με ήχο από το κινητό) όσο και στον ύπνο, μέσω ηχητικών διεγέρσεων από ειδικά ακουστικά, που στέλνουν χαμηλής συχνότητας ήχους, ώστε να διατηρείται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ηρεμίας και να αποφεύγεται το στρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μία συχνή πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Prognosis μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα εδώ