Search
Close this search box.

Υπό κατάληψη το ΑΠΘ από φοιτητές ΑΜΕΑ

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί της Τετάρτης το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας, που διεκδικούν τη δημιουργία υποδομών, οι οποίες θα βελτιώσουν τις δυνατότητες της ισότιμης συμμετοχής τους στην ακαδημαϊκή ζωή.

AMEA

Το χρονικό

Όλε ξεκίνησαν από μια συμβολική διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης -την Τρίτη 5 Μαΐου- από φοιτητές ΑμεΑ και φοιτητές εθελοντές συνοδοί, για τα προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας που τους στερούν τη συμμετοχή στην ακαδημαϊκή ζωή. Στη συμβολική διαμαρτυρία παρευρέθηκαν και αντιπρυτάνεις που συζήτησαν με τους φοιτητές χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση στα αιτήματα τους.

Τα αιτήματα τους

Τα μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου, ζητούν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβασή των ΑμεΑ στους χώρους του Αριστοτελείου, με ράμπες και αναβατήρα. Παράλληλα, διεκδικούν τη λειτουργία λεωφορείου με οδηγούς πλήρους ακαδημαϊκού ωραρίου, τη συντήρηση των ανελκυστήρων και την αφαίρεση δύο θέσεων σε κάθε αίθουσα για την καλύτερη παρακολούθηση των διαλέξεων.

Η ομάδα

Η συγκεκριμένη Ομάδα συστάθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από φοιτητές ΑμεΑ και φοιτητές εθελοντές συνοδούς, με στόχο να προωθήσει και να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως στην μεταφορά τους από και προς το Πανεπιστήμιο.

Τι δηλώνει η Διοίκηση του ΑΠΘ

«Η ολιγομελή ομάδα είναι η ίδια όπου τις προηγούμενες φορές επιχείρησε να εισβάλει διά της βίας στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου και σήμερα εμφανίστηκε συνοδεύοντας τέσσερα άτομα με ειδικές ανάγκες και εμπόδισε την ανοιχτή συνεδρίαση-συζήτηση της Συγκλήτου στην οποία και οι ίδιοι μπορούσαν (εάν επιθυμούσαν) να μετάσχουν. Με το πρόσχημα της συμπαράστασης στα ΑΜΕΑ, η ομάδα αυτή που δημιουργεί όλους αυτούς τους μήνες προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Συγκλήτου, στις συνεδριάσεις του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και σε άλλα Τμήματα και Σχολές, συνοδευόμενη σήμερα και από εξω-πανεπιστημιακούς “αλληλέγγυους” των ΑΜΕΑ, εμπόδισε την ανοιχτή συζήτηση για τα πλέον κρίσιμα, για το επόμενο διάστημα, θέματα λειτουργίας του ΑΠΘ», ενώ υπογραμμίζεται η πρόθεση της Διοίκησης να «προχωρήσει σε κάθε δυνατή πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στα αρμόδια εκλεγμένα όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Συλλόγων όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τα κρίσιμα θέματα του νέου νομικού πλαισίου των ΑΕΙ και της οικονομικής διαχείρισης των πόρων μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Μέχρι την Παρασκευή

Τα μέλη της ομάδας που πραγματοποιούν την κατάληψη από την πλευρά τους γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το κτίριο υπό κατάληψη τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή αναφέροντας ότι «μετά από πολλούς αγώνες διεκδίκησης και δράσεων για το σπάσιμο του κοινωνικού αποκλεισμού προς τους φοιτητές με αναπηρία και αφού συναντήσαμε την παντελή αδιαφορία από τους αρμόδιους φορείς και τις πρυτανικές αρχές η ομάδα αποφάσισε να προβεί σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης μαζί με αλληλέγγυους».

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)