Εξεταστική λοιπόν και η κοινωνικότητα στα Πανεπιστήμια φτάνει στα ύψη. Αρχίζεις τους χαιρετισμούς με συμφοιτητές που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν, ελπίζοντας για μια μικρή βοήθεια στις εξετάσεις. Κάποιοι βοηθούν, ενώ κάποιοι όχι.
Ορίστε οι κατηγορίες φοιτητών που είναι αδύνατο να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εξεταστικής:
Ο ΚΩΛΟΦΑΡΔΟΣ
Άτομα τα οποία δεν έχουν διαβάσει τίποτα εκτός από μια μικρή ματιά σε συγκεκριμένα πράγματα… τα οποία είναι τα θέματα του διαγωνίσματος. Τα άτομα αυτά κάνουν το λάθος να μην κλειστούν στο καβούκι τους και να χαρούν για την κωλοφαρδία τους κεκλεισμένων των θυρών, αλλά αντιθέτως το διαλαλούν, ενώ εσύ βράζεις μέσα στο πνιγερό ζουμί του μίσους που ξεχειλίζει από όλους τους πόρους του σώματός σου.
Ο «ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑΣ»
Tον ξεχωρίζεις από τις σημειώσεις που φαίνονται μέσα από τα αυτοκόλλητα του κόμματος. Απαραίτητος ο ξεραμένος καφές και το τσιγάρο, μιας και έφτασε στην σχολή μαζί με τις καθαρίστριες τα ξημερώματα. Το είδος του καφέ και του τσιγάρου έχει να κάνει με το κόμμα στο οποίο ανήκει, ξεκινώντας από φραπέ στα αριστερά και φθάνοντας στο freddo cappuccino μέτριο για τα δεξιά.
Ο «ΟΧΙ ΕΓΩ, Ο ΑΛΛΟΣ»
Γνωρίζει πόσα νανοσεκόντ έχει αφιερώσει για το διάβασμα, τον ακριβή αριθμό καφέδων που έχει καταναλώσει, αλλά και τις νύχτες που δεν κοιμήθηκε, γιατί το να διαβάζεις το πρωί δεν βάζει το σασπένς που χρειάζεται το διάβασμα. Είναι προετοιμασμένος για τα πάντα και θα γράψει τουλάχιστον 10. Η ανάρτηση των βαθμολογιών όμως σε δημόσιο θέαμαον αναγκάζει να χρησιμοποιήσει το τελευταίο του χαρτί, το «Τον μαλάκα τον καθηγητή».
Ο «ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ»
Η πρώτη θέση ανήκει στους γκρούπις και τα φυτά. Τα φυτά είναι αυτοί που μέχρι να αρχίσει η εξέταση, βάζουν την κόλλα τους παράλληλα με τα στιλό τους, και διαβάζουν τις τελευταίες σημειώσεις από τα τετράδιά τους. Στις σημειώσεις αυτές ο τίτλος είναι ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ από το υπόλοιπο κείμενο, και καμιά φορά θα δεις σελιδοδείκτες, κεφάλαια και αριθμό σελίδων. Είναι εκείνοι οι μισητοί που αν παραδώσουν την κόλλα στον καθηγητή, θα του πιάσουν και κουβεντούλα. Οι γκρούπις και τα φυτά έχουν πάντα τις σωστές σημειώσεις, αλλά αν τους πεις να τις φωτοτυπήσεις, θα σου πουν ότι βιάζονται ή ότι τις ξέχασαν σπίτι. Επίσης αν τους ρωτήσεις κάτι την ώρα της εξέτασης, θα κάνουν ότι φοβούνται να σου απαντήσουν επειδή τους κοιτάει ο επιτηρητής, ο οποίος στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σε μια γωνιά και να σκαλίζει τη μύτη του.
O «AΝΤΕ ΜΠΕΣ»
Κύρια όπλα του ο ιδρώτας και η σύγχυση. Συνήθως έρχεται 5 με 10 λεπτά αφού δοθούν οι κόλλες και οι πρώτες λέξεις του είναι λεωφορείο, τρένο, άργησε. Κάθεται στις πρώτες θέσεις, και συνήθως, λόγω της γεμάτης αίθουσας, στο ίδιο θρανίο με άλλον συμφοιτητή, κάνοντας τον από τα πιο μισητά άτομα της αίθουσας, καθώς μπορεί να αντιγράψει από το φυτό που σίγουρα κάθεται πρώτη θέση.
Ο ΑΝΑΒΟΛΑΚΙΑΣ
Βασικό γνώρισμά τους το κούνημα του στυλό-μολυβιού ανάμεσα στα δάχτυλα. Συνήθως είναι ξυρισμένοι και έχουν αφήσει φαβορίτα, λίγο πριν την εξαφάνισή τους λόγω στρατού. Η φυλή χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τους φαντάρους, τους εργαζόμενους και τους δεν έχω στον ήλιο μοίρα. Μέσος όρος ζωής στην εξέταση εξαρτάται από το όριο που έχει θέσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σε ιδρύματα όπως το Πάντειο, που είσαι υποχρεωμένος να κάτσεις τουλάχιστον μία ώρα, τους ξεχωρίζεις από το μισοτελειωμένο πουλόβερ και τις βελόνες πλεξίματος έτοιμες για χρήση.
Ο TΣΟΥΡΕΚΙΑΣ
Έχεις δει καμιά φορά κάτι τύπους που δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι φοιτητές ή επιτηρητές, δεν κρατάνε τίποτα πάνω τους, πίνουν έναν αραιό χλιαρό φραπέ και έχουν μια εύθυμη διάθεση, σα να μην τρέχει τίποτα; Ο Τσουρέκιας θα κάτσει συνήθως μπροστά σου ή πίσω σου, έχοντας και τον έλεγχο των απέναντι σειρών. Το όνομα σου θα ακούγεται κατά ριπάς και το τράβηγμα μπλούζας ή το σκούντημα πλάτης για να του πεις τις απαντήσεις, θα προσθέτει περισσότερα στοιχεία προς υπεράσπιση σου στο δικαστήριο.
Ο «ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ»
Δεν έχει διαβάσει τίποτα και ο ταπεινός του χαρακτήρας γίνεται αρκετά αισθητός, όσο περιμένεις να μπεις στην αίθουσα. Κάθεται πάντα μακριά σου και προσπαθεί να μην διασταυρώνονται τα βλέμματά σας μέχρι να ξεκινήσει το μοίρασμα φύλλων. Όταν δοθούν τα θέματα, γράφει με μανιακή ταχύτητα, αφήνοντας ίχνη καπνού να αναδύονται από την κόλλα του. Σχεδόν πάντα φεύγει τελευταίος από την έξοδο κινδύνου για να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τους υπόλοιπους φοιτητές, σε περίπτωση που τον ρωτήσουν «Ρε τι έγραψες στην ερώτηση τάδε;». Στην ανάρτηση βαθμολογιών συνειδητοποιείς ότι σε κορόιδεψε και έπαιξε με τα συναισθήματα σου, αφού είχε διαβάσει.
Ο «ΧΑΠΙΑ ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟΥ»
Κόκκινο πρόσωπο με φλέβα να πετάγεται στο μέτωπο και σημειώσεις που ξεχειλίζουν ακόμη και από το σώβρακο. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν διδαχτεί από τους Ναζί και κυκλοφορούν με ένα χάπι υδροκυανίου στον ουρανίσκο έτοιμο για χρήση αν δεν γράψουν καλά. Και αν δε γράψουν καλά…