Search
Close this search box.

Το πρώτο βίντεο στο Youtube πριν 10 χρόνια…

youtube

Ο κόσμος μέσα από το «μάτι» της κάμερας, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής, γρήγορος, πολύχρωμος, θορυβώδης, χαοτικός: ο κόσμος του YouTube, που εμπλουτίζεται κάθε δευτερόλεπτο με ένα παράξενο συνονθύλευμα θησαυρών και «σκουπιδιών», έκλεισε χθες τα 10 του χρόνια.

Ηταν 14 Φεβρουαρίου του 2005 όταν οι ιδρυτές της ψηφιακής πλατφόρμας βίντεο αγόρασαν τα δικαιώματα χρήσης του domain YouTube και λίγο καιρό αργότερα ανέβηκε το πρώτο βίντεο. Ηταν διάρκειας μόλις 20 δευτερολέπτων και έδειχνε τον Τζαουέντ Καρίμ, έναν εκ των εμπνευστών και πρώην υπάλληλο του PayPal, να μιλάει για τις προβοσκίδες των ελεφάντων στον ζωολογικό κήπο.

Το σύνθημα «Broadcast Yourself» (σε ελεύθερη μετάφραση: βάλε τον εαυτό σου στον αέρα) μετατράπηκε γρήγορα από παρότρυνση σε σχεδόν… εντολή. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο το YouTube είχε 38 εκατομμύρια επισκέπτες, που μέσα σε μία δεκαετία έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο κάθε μήνα, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διαφημιστές.

Παρά τη δημοφιλία του το YouTube έχανε περίπου μισό εκατομμύριο τον μήνα, μέχρι που εξαγοράστηκε το 2006 από την Google, η οποία, δίνοντας μόλις 15 εκατομμύρια, απέκτησε μία πραγματική μηχανή χρημάτων, που έμελλε πολύ σύντομα να γίνει ιντερνετικός κολοσσός.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του YouTube εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαφημιστές χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να προβάλουν τα προϊόντα τους. Συνολικά τα έσοδα από διαφημίσεις υπολογίζονται στα 3,7 δισ. δολάρια.

Οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται εξίσου λαμπρές, καθώς το YouTube φροντίζει να πειραματίζεται και να προσθέτει νέες λειτουργίες διαρκώς. Στον κόσμο της διαδικτυακής πλατφόρμας έχει δημιουργηθεί ένα νέο σταρ σίστεμ, που δεν έχει καμιά σχέση με το Χόλιγουντ ή την τηλεόραση.

Πρόκειται για τη γενιά των YouTubers, νέων συνήθως ανθρώπων, οι οποίοι αποκτούν το δικό τους «κανάλι», ανεβάζουν βίντεο με περιεχόμενο της επιλογής τους, αποκτούν οπαδούς και καταφέρνουν να κερδίσουν εκατομμύρια από διαφημιστικά έσοδα.

Ο Σουηδός «σταρ»

Ο δημοφιλέστερος YouTuber είναι ο Σουηδός PewDiePie, ο οποίος έχει 34 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει εξασφαλίσει την οικονομική ευμάρεια ακόμη και των… δισέγγονών του από τα διαφημιστικά έσοδα.

Το YouTube, μαζί με το Twitter και το Facebook, είχε διαδραματίσει ρόλο και κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, με τους διαδηλωτές να ανεβάζουν βίντεο από τις σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, δίνοντας μία γεύση όσων συνέβαιναν στις αραβικές χώρες το ταραγμένο εκείνο διάστημα.

Πλέον το YouTube αναγνωρίζεται σχεδόν επίσημα ως μέσο -και- ενημέρωσης, εκτός από ψυχαγωγίας. Πρόσφατα τρεις YouTubers πήραν συνέντευξη από τον πρόεδρο Ομπάμα, η προβολή της οποίας «έσπασε» τα κοντέρ.

Ακόμη πιο δημοφιλή, όμως, είναι τα κατοικίδια. Από τους χρήστες του Ιντερνετ που ανέβασαν βίντεο το 2013, το 45% έδειχνε τα χαριτωμένα καμώματα του κατοικιδίου τους, ενώ τα συγκεκριμένα βίντεο είναι που έχουν και πολύ μεγάλο ποσοστό προβολών.

Κι αν το Facebook θεωρείται ως η ιστοσελίδα των… παππούδων, καθώς το προτιμούν οι μεγαλύτερες ηλικίες, το YouTube ανήκει στη νεολαία. Το 82% των ατόμων ηλικίας 18-29 που σερφάρουν στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν τακτικά το YouTube είτε για να ανεβάσουν, είτε για να παρακολουθήσουν κάποιο βίντεο.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι καθημερινά περισσότερα από 400 «τιτιβίσματα» στο Twitter παραπέμπουν σε βίντεο της συγκεκριμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, ενώ στο Facebook προβάλλονται κάθε μέρα βίντεο, η διάρκεια των οποίων αντιστοιχεί σε 150 χρόνια.

Έκανε τους πολίτες… ρεπόρτερ

Το YouTube έχει δώσει ένα βήμα στους πολίτες για να λειτουργήσουν ως ερασιτέχνες δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον ένας στους 10 Αμερικανούς χρήστες του Ιντερνετ έχουν ανεβάσει δικό του οπτικοακουστικό υλικό από ένα ειδησεογραφικό γεγονός. Σαφώς πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι που χρησιμοποιούν το YouTube ως επαγγελματικό εργαλείο, αξιοποιώντας τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης των κινητών τους, ωστόσο το 40% των ατόμων που ανεβάζουν ειδησεογραφικά βίντεο είναι ερασιτέχνες.

Επιπλέον, έχει επιτρέψει σε πολλούς, νέους κυρίως, να κάνουν καριέρα μέσα από τα βίντεο που ανεβάζουν, τα οποία περιέχουν συνήθως συμβουλές. Είτε πρόκειται για οδηγίες κατασκευής μίας αυτοσχέδιας βάρκας, είτε για συμβουλές κομμωτικής, πολλοί χρήστες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πέρα από την εικονική και πραγματική πελατεία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)