Search
Close this search box.

Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα διεκδικήσουν τα Γιάννενα

 

Ioannina_GreeceΔεσμεύσεις για έκτακτες χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων απέσπασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μαζί με τους Αντιδημάρχους, Θανάση Μανταλόβα, Νίκο Γκόλα και Παντελή Κολόκα, και είχε συναντήσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Ωστόσο, η σημαντικότερη είδηση έχει να κάνει με την πρόθεση του Δήμου Ιωαννιτών να διεκδικήσει να αναδειχθούν τα Γιάννενα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Την βούληση αυτή έκανε γνωστή ο κ. Μπέγκας στον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, με τον Υπουργό να συμφωνεί ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια τέτοια διεκδίκηση.
Παράλληλα ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια που «συμφώνησε να είναι ένθερμος υποστηριχτής στην προσπάθεια μας», όπως είπε.

Με τον κ. Τασούλα συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα να αυξηθεί η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα «ο Υπουργός συμφώνησε να βοηθήσει».

Ζητήθηκε έκτακτη επιχορήγηση από το Υπ. Πολιτισμού για μια σειρά από εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων. «Θέλουμε η πόλη να παρουσιάσει την περίοδο των Χριστουγέννων ένα ποιοτικό πλέγμα εκδηλώσεων που θα τονώσει και τον τουρισμό», είπε ο Δήμαρχος. Έκανε γνωστό ότι ο Δήμος είναι σε συνεργασία με την Μητρόπολη γι’ αυτό, ενώ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Γκόλα στην οποία μετέχει και ο Αντιδήμαρχος κ. Κολόκας.

Με τον Υπουργό Πολιτισμού συζητήθηκε σε θετικό κλίμα η δυνατότητα χρηματοδότησης του Αθλητικού Κέντρου Καρδαμιτσίων. Το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στο Υπουργείο, καθώς αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου ολοκληρώνουν την προμελέτη του έργου.
Τέλος, συμφωνήθηκε να υποβληθεί από την πλευρά του Δήμου η πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Κολυμβητηρίου στη Λιμνοπούλα. Όπως είπε ο κ. Μπέγκας μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν έτοιμη την πρόταση για υποβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Έκτακτες χρηματοδοτήσεις για ασφαλτοστρώσεις και έργα υποδομών
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις, ο κ. Μπέγκας ανέφερε πως εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και 1,5 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για έργα υποδομών στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ειδικότερα, έκτακτη επιχορήγηση 2 εκ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Ιωαννιτών από το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να προχωρήσουν έργα βελτίωσης υποδομών. Πρόκειται κυρίως για ασφαλτοστρώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου πολλοί δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό τέθηκε και το θέμα του τραμ και συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ωρίμανση των μελετών ώστε «να αποτελέσει μια σημαντική διεκδίκηση για την επόμενη προγραμματική περίοδο», όπως δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έθεσε στον Υπουργό το θέμα της πτητικής αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων ώστε «να εξυπηρετήσει τη λογική του τουριστικού προορισμού που εμείς επιδιώκουμε», όπως είπε. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο κ. Χρυσοχοϊδης «είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λογικής και δεσμεύθηκε να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση».
Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννιτών με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ειδικά για το θέμα του Αεροδρομίου. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα γίνουν υπηρεσιακές συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, με στόχο την προετοιμασία του Δήμου Ιωαννιτών ώστε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις έργων από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου τη νέα προγραμματική περίοδο.

Η διάθεση πίστωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ώστε να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στην υλοποίηση έργων υποδομών συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον Υφυπουργό Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Τα χρήματα θα διατεθούν από το Υπουργείο μέσω της ΣΑΕ 030 της Περιφέρειας Ηπείρου. Σε συνεννόηση που είχε ο Δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, συμφωνήθηκε να υποβληθεί το Τεχνικό Δελτίο για να προχωρήσει η έγκριση της πίστωσης.

Με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συζητήθηκε επίσης η εξασφάλιση Τεχνικής Βοήθειας για να μπορέσει ο Δήμος να ωριμάσει έργα ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

1,5 εκ. στον Οίκο Ευγηρίας – «Ξεμπλοκάρει» το Άσυλο Ανιάτων
Επίσης, αναμένεται να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να εκταμιευθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ποσό πάνω από 1,5 εκ. ευρώ για τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, ενώ από το ίδιο Υπουργείο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τις πρώτες παρεμβάσεις στο πρώην Άσυλο Ανιάτων.

Στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, με τον Υφ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στα κτίρια του πρώην «Ασύλου Ανιάτων». Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «συμφωνήσαμε να υποβάλουμε πρόταση σε συνεργασία με τη Μέριμνα, ώστε να έρθει στο Δήμο άμεσα ένα σεβαστό ποσό για πρώιμες εργασίες και στη συνέχεια να ωριμάζουμε μελέτες για να προχωράει το έργο με βάση και την προγραμματική σύμβαση που έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο»

Συμφωνήθηκε επίσης να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να εκταμιευθεί από το Υπουργείο ποσό πάνω από 1,5 εκ. ευρώ για τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Ως γνωστόν με βάση την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί στο παρελθόν, το Υπουργείο έπρεπε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Οίκου Ευγηρίας. Ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση του και ο Δήμος ολοκλήρωσε το έργο με χρήματα του κληροδοτήματος. «Αντιλαμβάνεστε πως όταν αυτά τα χρήματα έρθουν πίσω στον Οίκο Ευγηρίας, τότε θα λειτουργήσει με τελείως διαφορετικά δεδομένα», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζει τη διοργάνωση σημαντικής ημερίδας για την ανεργία και την απασχόληση.
Στο Υπουργείο Εργασίας υπήρξαν επίσης συναντήσεις με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, που αφορούσαν στην πιλοτική εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» από το Δήμο Ιωαννιτών. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσκεψη υπηρεσιακού κλιμακίου του Υπουργείου στα Γιάννενα, για το θέμα αυτό.

1,5 εκ. ευρώ εκταμιεύεται από το Πράσινο Ταμείο
Τέλος, η εκταμίευση ποσού 1,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Ιωαννιτών από το Πράσινο Ταμείο, προχωράει άμεσα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Παναγιώτη Βασιλείου. Πρόκειται για χρήματα αποζημίωσης από την απαλλοτρίωση κληροδοτήματος του Δήμου στον «Ελαιώνα». Το ποσό κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πρόκειται να εκταμιευθεί τις επόμενες ημέρες, μόλις ο Δήμος τοποθετήσει την πινακίδα που αναφέρει ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο.
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ευχαρίστησε τον βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή, καθώς όπως υπογράμμισε: «σε πολλές επαφές μας λειτούργησε ως «προπομπός» σε Υπουργούς και Υφυπουργούς, προετοιμάζοντας θετικά το έδαφος».

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)