Search
Close this search box.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Όπερα στα Ιωάννινα για φιλανθρωπικό σκοπό

9

Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ
Των Bertold Brecht-Kurt Weil(1928)
Σε σκηνοθεσία Κωστή Μπασογιάννη
Απο την ομάδα Opera Feel Anthropic

“Η “Όπερα της Πεντάρας” των Μπέρτολτ Μπρεχτ-Κούρτ Βάιλ είναι πλέον ένα κλασικό έργο που το κοινό των Ιωαννίνων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει από την πρώτη μαθητική ομάδα φωνητικής μουσικής με έδρα την πόλη μας. Οι συντελεστές και τα μέλη της κατά πλειοψηφία είναι Γιαννιώτες.” μας λέει η Ειρήνη Δόβα, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του spoudazwgiannena.gr εκ μέρους όλων των συντελεστών της παράστασης αυτής, δίνοντάς μας μία γεύση λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων, από τις οποίες δεν πρέπει να λείψει κανείς!

4

Ποιοι είναι οι διοργανωτές της παράστασης αυτής στην πόλη των Ιωαννίνων; Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η Όπερα της Πεντάρας είναι το πρώτο εγχείρημα της Opera Feel Anthropic, και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, εκτός από συνδιοργανωτής, αγκάλιασε όλο αυτό το διάστημα την προσπάθεια μας. Η ιδέα αυτή ήταν ένα προσωπικό όνειρο χρόνων που τώρα ήταν η ώρα να ζωντανέψει και εύχομαι να έχει και συνέχεια.

6

Ποιοι είναι οι συντελεστές του έργου; Ποιός ο ρόλος του καθενός;

Προσωπικά έχω αναλάβει την οργάνωση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος, όπως και τη φωνητική διδασκαλία.

Η σκηνοθεσία είναι του Κωστή Μπασογιάννη. Η μουσική διδασκαλία και πιανιστική συνοδεία του Κωνσταντίνου Αχίλλιου Τσιρούκη, η κινησιολογία της Λάουρα Τσιάτη. Τα κοστούμια και τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Κωνσταντίνος Αχίλλιος Τσιρούκης, Γεωργία Αναστάση
Πνευστά: Λευτέρης Καραγιάννης
Ακορντεόν: Σοφία Πατσιούρα
Ενορχήστρωση: Λευτέρης Καραγιάννης

Ο Δημήτρης Ράδης είναι βοηθός παραγωγής και ο φωτογράφος της ομάδας και η Μαρία-Φανή Μπανόλα, βοηθός σκηνοθέτη.

Παίζουν οι:
Παναγιώτης Νάκος, Μαρία-Ελένη Ευαγγελάκη, Δημήτρης Ράδης, Μαίρη Παπανικολάου, Μπάμπης Συμεωνίδης, Βασίλης Μπούτσικος, Δόβα Ειρήνη, Αναστασία Ζώη, Μαρία-Φανή Μπανόλα, Σπύρος Πατέλης, Μαρία Φίνου, Θανάσης Κόρλος, Παρασκευή Αντώνιου, Ειρήνη Καπέλη.

10Διαλέξατε ένα έργο σαρκαστικό και κυνικό, που αποτελεί πέρασμα από την Όπερα στο Musical την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Θεωρείτε ότι το περιεχόμενό του έχει κάποιο επίκαιρο χαρακτήρα;

Το μαγικό που διαπιστώνει όποιος διαβάζει αυτό το έργο είναι ότι την εποχή που γράφτηκε -το 1928- ο κόσμος βρίσκονταν στο χείλος ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ, παρόμοιο θα έλεγε κανείς με αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας. Μια κρίση οικονομικο-πολιτική, ηθών και αξιών, όπου το χρήμα και η διαφθορά ανακηρύσσονται ως υπέρτατες αξίες. Η ανηθικότητα και η εγκληματικότητα δεν τιμωρούνται, αλλά επιβραβεύονται. Κάλλιστα λοιπόν αυτό το έργο θα μπορούσε να έχει γραφτεί στις μέρες μας και αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος να το επιλέξω.

1

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει μέρος τελείως αφιλοκερδώς και αυτό είναι αξιέπαινο! Ποιο είναι το όφελος που απολαμβάνετε εσείς από όλο αυτό;

Αυτή ήταν και η φιλοσοφία μου εξ αρχής. Κανένας από τους συντελεστές, τόσο από τους συνεργάτες όσο και από το καστ δεν αμείφθηκε και δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Ο καθένας μας προσφέρει αυτό που γνωρίζει από το αντικείμενό του αφιλοκερδώς για να καταφέρει να ανεβεί αυτή η παράσταση. Βέβαια στην πορεία δεν ταίριαζαν όλων μας οι απόψεις, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες αλλά ήμουν πάντα αυστηρή και απόλυτη χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να κάνω έκπτωση στις αρχές και στο όνειρο μου.

3

Ο σκοπός των παραστάσεων είναι 100% φιλανθρωπικός! Πού και με ποιο τρόπο θα διατεθούν τα έσοδα;

Η είσοδος στις παραστάσεις θα γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά σε κουτί εσόδων για το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας, παρουσία κάποιου επίσημου αρμόδιου για λόγους αξιοπιστίας. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με το κοινωνικό παντοπωλείο, με το 100% των εσόδων μας από τις παραστάσεις, θα καλύψουμε κάθε είδους ανάγκη που υπάρχει στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Πότε θα γίνουν οι παραστάσεις και που;

Πρεμιέρα έχουμε στις 9 Μαΐου, μέρα Σάββατο και για 3 επόμενες παραστάσεις στις 10, 16 και 17 Μαΐου. Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 20:30μ.μ στην Αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

2

Θεωρείτε ότι μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό που κάνετε; Πως έχει ανταποκριθεί το ευρύτερο κοινό των Ιωαννίνων;

Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας είχαμε βοήθεια κυρίως από τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Στη συνέχεια υπήρξαν και άνθρωποι που διακριτικά μας βοήθησαν να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Σίγουρα υπήρξε καχυποψία για αυτή την προσπάθεια. Είναι κάτι καινούργιο και διαφορετικό για την πόλη μας που εύχομαι να βρει το κοινό του. Μην ξεχνάμε πως το καστ αποτελείται κυρίως από σπουδαστές μονωδίας, κάποιοι από τους οποίους δεν είχανε καμία επαφή πριν με το θέατρο. Αρχικό στόχο είχα την εκπαίδευση των μαθητών μου μέσα από την επαφή με αυτό το έργο και με επαγγελματίες του είδους. Φαντάζεστε λοιπόν ότι τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονταν ήτανε ποικίλα, φαίνονταν δισεπίλυτα αλλά μέσα από την ομαδικότητα πάντα προέκυπτε η λύση τους.

8

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα ακολουθήσουν την παράσταση αυτή;

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην Όπερα της πεντάρας και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήδη όμως στις χαλαρές μας συζητήσεις όλοι λέμε τις ιδέες μας για το επόμενο έργο!

7

Τέλος, τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του spoudazwgiannena.gr ;

Είναι μια διαφορετική προσπάθεια που και μόνο για αυτό αξίζει κάποιος να έρθει να την παρακολουθήσει! Και μην ξεχνάμε πως όσο μεγαλύτερη είναι η προσέλευση του κοινού, τόσος περισσότερος κόσμος που χρειάζεται βοήθεια θα την έχει. Μόνο με την βοήθεια του κοινού θα μπορέσουμε να του την προσφέρουμε.

Η ομάδα του spoudazwgiannena.gr εύχεται σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής καλή επιτυχία! Προβλέπεται να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση και ευελπιστούμε ότι με τη συμβολή όλων όσων θα την παρακολουθήσουν θα μπορέσει να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό βοήθειας για το κοινωνικό παντοπωλείο των Ιωαννίνων και συνεπώς για όσους το έχουν ανάγκη!

Παραστάσεις: 9, 10, 16 και 17 Μαΐου
Ώρα:  20:30μ.μ
Αίθουσα: “Βασίλειος Πυρσινέλλας” στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Για περισσότερες πληροφορίες για την Opera Feel Anthropic επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο facebook!

5

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)