Search
Close this search box.

Συνέντευξη «Καλειδοσκόπιο»: Μία νέα θεατρική ομάδα στα Ιωάννινα

IMG_5233

Μία νέα, διαφορετική και πολλά υποσχόμενη θεατρική ομάδα έχει κάνει την παρουσία της αισθητή στην πόλη μας, με τις παραστάσεις της να έχουν ήδη ξεκινήσει με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό! Η Θεατρική ομάδα “Καλειδοσκόπιο” γεννήθηκε λίγο πριν το τέλος του 2014 από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς από τα Γιάννενα.

Μεγάλο στοίχημα η δημιουργία μιας θεατρικής ομάδος και μεγαλύτερο ακόμη η πορεία της, όλοι χρειάζονται, όλοι είναι απαραίτητοι, κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικός από τους άλλους.
Μεγάλο στοίχημα επίσης να κερδίσουμε το κοινό με τις επιλογές έργων που κάνουμε!

λέει ο Παναγιώτης Νάκος, ο οποίος και απάντησε στη συνέντευξη που ακολουθεί εκ μέρους όλης της ομάδας.

Οι παραστάσεις της ομάδας για το έργο “Αγκάλιασέ με ιππότη” του Ευγένιου Λαμπίς έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 17 Απριλίου και θα πραγματοποιηθούν ακόμα στις ημερομηνίες: 19, 22 έως 26 Απριλίου στην αίθουσα ΄Β του Πολυθεάματος  και στις 28 έως 30 Απρίλη στην Αίθουσα Δημήτρη Χατζή στα Παλιά σφαγεία. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στη συνέχεια!

IMG_3420

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ομάδα; Ποια ήταν τα κίνητρα;

Δημιουργήσαμε την θεατρική μας ομάδα για να ανακαλύψουμε τα εκφραστικά μας μέσα και να ασχοληθούμε πιο συστηματικά με το θέατρο και την θεατρική πράξη ανακαλύπτοντας νέους υποκριτικούς δρόμους!

Από ποια μέλη αποτελείται το “Καλειδοσκόπιο”;

Η ομάδα αποτελείται από τους: Άλκη Διαμάντη, ερασιτέχνη ηθοποιό με μεγάλη πείρα στο θέατρο, Παύλο Νάστο επαγγελματία ηθοποιό με πείρα είκοσι χρόνων στο χώρο, Άννα Κατσάνου, επαγγελματία ηθοποιό, Θάλεια Οικονόμου, ερασιτέχνη ηθοποιό που ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια με το θέατρο, Μαίρη Παπανικολάου που είναι η πρώτη της εμφάνιση σαν ηθοποιός, Δημήτρη Ράδη, ερασιτέχνη ηθοποιό, που ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια επίσης, Γιάννη Χουλιάρα επίσης ερασιτέχνη ηθοποιό με πείρα στο θέατρο και Παναγιώτη Νάκο επαγγελματία ηθοποιό που ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια επαγγελματικά!

IMG_5263

Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ποια είναι η φιλοσοφία αυτού του “πειράματος” όπως το αποκαλείτε;

Η φιλοσοφία μας είναι πάνω απ’ όλα η προσπάθεια για επικοινωνία, η αναζήτηση των υποκριτικών μας δυνατοτήτων, η ανακάλυψη των εκφραστικών μας μέσων, η εμβάθυνση στα θεατρικά και όχι μόνο κείμενα!!!

Υπάρχει κάποιο μότο που σας αντιπροσωπεύει;

Η εξέλιξή μας εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της πραγματικότητάς μας, αυτή είναι η φράση κλειδί που μας αντιπροσωπεύει, όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες της δουλειάς μας, τόσο πιο πολύ εξελισσόμαστε, το μόνο σταθερό στο σύμπαν είναι η εξέλιξη, γι’ αυτό βρεθήκαμε στο χώρο του θεάτρου, για να εξελιχθούμε πρώτα σαν άνθρωποι και μετά σαν ηθοποιοί!!!

Ακριβώς επειδή εξελισσόμαστε οι επιλογές μας και οι ανάγκες μας μεταβάλλονται συνεχώς, δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι και το θέατρο έρχεται να καλύψει βασικές ανάγκες μας, την ανάγκη για επικοινωνία, την ανάγκη για αλλαγή του εαυτού μας, την ανάγκη της έκθεσης της ψυχής μας σε κοινό, την ανάγκη του ονείρου, την ανάγκη του να αλλάζουμε μέσα από τους ρόλους μας, την ανάγκη του ψέματος της θεατρικής πράξης!!!

Τα εμπόδια για να πραγματώσουμε τα όνειρά μας είναι πάρα πολλά, ουσιαστικά ξεκινάμε χωρίς εφόδια, μόνο και μόνο με την όρεξη για δουλειά και την αγάπη για το θέατρο, άλλωστε όπως έχουμε γράψει και στην σελίδα μας, η εξέλιξή μας εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της πραγματικότητας που ζούμε!

IMG_2478

Πού μπορεί κάποιος να σας βρει και να γίνει μέλος της ομάδας σας; Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στην παρέα σας;

Για να θελήσει κάποιος να γίνει μέλος της ομάδος μας ή αν θέλει να ασχοληθεί και σαν ηθοποιός δεν έχει παρά να μας βρει στο facebook στην σελίδα μας που φέρει το όνομα της ομάδος μας ‘’Καλειδοσκόπιο’’.

Θεωρείτε ότι μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό που κάνετε; Πως έχει ανταποκριθεί το ευρύτερο κοινό των Ιωαννίνων;

Είναι η πρώτη μας θεατρική απόπειρα καθώς δεν έχουμε παρά μόνο τρεις μήνες που έχουμε συσταθεί σαν ομάδα, θέλει χρόνο προσπάθεια και αγώνα για να καταφέρουμε να σταθούμε ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες της πόλης, αλλά θα τα καταφέρουμε ελπίζω!

Υπάρχει κάποιος γνώμονας με τον οποίο επιλέγετε τις παραστάσεις σας; Τι σας εμπνέει;

Το θέατρο είναι πολιτική πράξη και τα κείμενα που επιλέγουμε έχουν πολιτική στόχευση, στο θέατρο στηλιτεύουμε συμπεριφορές και καταστάσεις, φέρουμε στην επιφάνεια τις παθογένειες της κοινωνίας και προτείνουμε λύσεις, αυτός είναι ο γνώμονας με τον οποίο επιλέγουμε τα κείμενα μας!!!

IMG_5255

Το “Αγκάλιασέ με ιππότη” είναι η πρώτη παράσταση που ανεβάζετε; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την παράσταση.

Το έργο του Ευγένιου Λαμπίς “Αγκάλιασέ με ιππότη” είναι μια φάρσα της εποχής του 19ου αιώνα που στηλιτεύει και στιγματίζει τον ψεύτικο τρόπο ζωής της αστικής τάξης της εποχής του συγγραφέα, μια αστικής τάξης που ελάχιστα διαφέρει με την αντίστοιχη σημερινή. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, οι πρακτικές είναι ίδιες, τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα προσπαθούν να εξελιχθούν κοινωνικά με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα και τότε και σήμερα.

Ο Ευγένιος Λαμπίς έγραψε μια κωμωδία με φαρσικά στοιχεία για την εποχή του, που όμως στιγματίζει ανθρώπινες συμπεριφορές και του σήμερα. Ο ήρωας του έργου μας (Μανικάν) είναι δολοπλόκος, μικροκομπιναδόρος και ψευτοαπατεώνας που προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του στην αυλή του Λουδοβίκου του 15ου με κάθε μέσο, ακόμη και με το γάμο της κόρης του με τον Ιππότη Φολβίλ, εκεί όμως αρχίζει το κωμικό στοιχείο της κατάστασης καθώς η κόρη του (Μπέρτα) αγαπάει τελικά κάποιον άλλον (Σατεναί) και οι δυο τους αποφασίζουν να κλεφτούν αφού ο μπαμπάς της δεν της επιτρέπει να τον παντρευτεί, στο τέλος όμως χάρις στον Σατεναί που τον σώζει από τον αυλάρχη του πρίγκιπα η ιστορία μας έχει αίσιο τέλος καθώς η Μπέρτα παντρεύεται τον καλό της και όλοι είναι ευχαριστημένοι!!!

Συντελεστές για το έργο αυτό είναι οι:
Επιμέλεια κίνησης: Λάουρα Τσιάτη
Επιμέλεια μουσικής: Τάσος Μακρογιαννόπουλος
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Πορτραίτα σκηνικών: Βαγγέλης Κατσάνος
Φωτογραφίες συνέντευξης: Δημήτρης Ράδης

IMG_3451 (1)

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και όνειρα για την ομάδα;

Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε το έργο στην Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη για μερικές παραστάσεις και το καλοκαίρι σε περιοδεία στις πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου!!!

Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε κάποιο επόμενο κείμενο, πάντως το σίγουρο είναι πως θα έχουμε συνέχεια και ελπίζω για χειμώνα να ανεβάσουμε δράμα αυτή τη φορά!!!

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του spoudazwgiannena.gr ;

Η σελίδα σας spoudazwgiannena είναι ένα πολύ καλό μέσο που μπορούν όλοι, όχι μόνο οι φοιτητές, να έχουν καθημερινή πρόσβαση για να ενημερώνονται για τα τρέχοντα θέματα και τις τρέχουσες εξελίξεις.
Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο και σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και τον χώρο που μας παραχωρείτε μέσα από αυτή την συνέντευξη!!!
Ελπίζουμε μέσα από την σελίδα σας να έρθουμε σε επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και το έχουμε ανάγκη καθώς αυτοί που αλλάζουν τα πράγματα είναι οι νέοι και οι φοιτητές, σας ευχαριστούμε και πάλι!!!

Ευχαριστούμε θερμά κι όλοι εμείς η ομάδα του spoudazwgiannena.gr τον Παναγιώτη Νάκο και όλη την ομάδα για τη συνέντευξη αυτή και ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην ευοίωνη πορεία τους!

IMG_5210

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)