Συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές Πρυτάνεων

ekpa-panepistimio-athinon-propulaia

Σύμφωνα με την Καθημερινή η νέα ηγεσία του υπουργείου θα επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ.

Οι φοιτητές θα αποκτήσουν εκ νέου δικαίωμα ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Με τον ισχύοντα νόμο 4009 ψηφίζουν μόνο οι πανεπιστημιακοί. Βέβαια, δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών. Δηλαδή, εξετάζεται εάν το αποτέλεσμα των φοιτητών θα αποτελεί το 40% του συνόλου των ψήφων, εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί ή εάν η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών θα συναρτάται με το ποσοστό της συμμετοχής τους στις εκλογές.

Η φοιτητική συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές θα θεσμοθετηθεί με μεταβατικό νόμο, όπως χαρακτηρίζεται από το υπ. Παιδείας. Οι διατάξεις του θα ρυθμίζουν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας (π.χ. κατάργηση των Συμβουλίων, ορισμός νέου συστήματος ανάδειξης των πρυτανικών αρχών) και κατόπιν θα ενταχθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο.
Δεν θα παυθούν οι πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί με τον νόμο 4009. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από «σκληροπυρηνικούς» πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν καθαίρεση των νυν πρυτάνεων. Αντίθετα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θεωρεί ότι μια καθαίρεση θα προκαλέσει όξυνση και διχασμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Για τη διαμόρφωση πρότασης για τον νέο νόμο-πλαίσιο θα οριστεί επιτροπή σοφών από το υπουργείο και κατόπιν θα γίνει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Η νέα ηγεσία δεν αποκλείει από το τραπέζι του διαλόγου ιδέες για θεσμοθέτηση Συμβουλίου στα ΑΕΙ το οποίο δεν θα έχει τιμωρητικό ρόλο, ως προς τη λογοδοσία του πρύτανη για τις πράξεις του, αλλά συμβουλευτικό.
Επίσης, ο κ. Μπαλτάς δεν θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου πριν αυτό καταργηθεί από τον νόμο 4009. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το ερώτημα του ασύλου σε πολύ πιο λογικούς όρους, ευελπιστώντας ότι τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως, επειδή η νέα κυβέρνηση είναι μια άλλου είδους κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνει το άσυλο, παρότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ», σχολίασε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Και συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά είναι αντιφατικές και υποδηλώνουν εμμονή σε εξωτικές ιδεοληψίες»

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)