Κάποιες χώρες από τις παρακάτω τις προτείνει και ο βρετανικός Independent ως πιο οικονομικές για σπουδές. Ο,τι κι αν επιλέξετε πάντως, χρειάζεται πολύ ψάξιμο γιατί τα οικονομικά στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς.
Γερμανία: Η Γερμανία προσφέρει πάνω από 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσφέρει δωρεάν δίδακτρα στους φοιτητές από όπου κι αν προέρχονται. Κάτι βέβαια που πρόκειται να αλλάξει από το τέλος του 2017 και οι φοιτητές που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να πληρώνουν 1.500 ευρώ ανά εξάμηνο, για δίδακτρα. Ήδη κάποια πανεπιστήμια στη Γερμανία έχουν αρχίσει να χρεώνουν δίδακτρα που ξεκινούν από 500 ευρώ το εξάμηνο.
Γαλλία: Χώρα με μακρά παράδοση στις σπουδές, η Γαλλία παρέχει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνήθως χωρίς δίδακτρα και με χαμηλά διοικητικά κόστη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 300 ευρώ ετησίως.
Για να μπείτε σε γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτείται η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και κατοχή απολυτηρίου Λυκείου (ισοδύναμου του Μπακαλορεά) αλλά υπάρχουν και Ιδρύματα που παρέχυν σπουδές στα αγγλικά.
Αυστρία: Οι Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να σπουδάσετε δωρεάν ( ή έστω οικονομικά) για τα δύο πρώτα εξάμηνα και να πληρώνετε 360 ευρώ για κάθε επόμενο εξάμηνο. Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα μαθήματα είναι στα αγγλικά.
Ολλανδία: Παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αλλά δεν είναι δωρεάν. Για τους υποψήφιους από χώρες της Ε.Ε τα δίδακτρα είναι περίπου 1600 ευρώ το χρόνο αλλά οι τράπεζες παρέχουν χαμηλότοκα δάνεια με ορίζοντα αποπληρωμής τα 25 χρόνια. Η γλώσσα στα περισσότερα ιδρύματα είναι τα αγγλικά.
Ισπανία: Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους φοιτητές που κινούνται μέσω του προγράμματος Erasmus. Η χώρα διαθέτει πολλά υψηλά διαβαθμισμένα ιδρύματα με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και αυτό της Μαδρίτης να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Για σπουδές σε δημόσια πανεπιστήμια τα δίδακτρα είναι 680-1280 ευρώ το χρόνο για τους Ισπανούς και τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε..
Βέλγιο: Τα μαθήματα δεν είναι δωρεάν στο Βέλγιο . Οι φοιτητές από την Ε.Ε που παρακολουθούν βασικές πτυχιακές σπουδές πληρώνουν δίδακτρα αλλά χαμηλά. Τα δίδακτρα καθορίζονται από το βελγικό κράτος και είναι 500 ευρώ ετησίως. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές τα δίδακτρα είναι υψηλότερα και πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες από τα ιδρύματα.
Νορβηγία – Δανία – Σουηδία – Φινλανδία: Εντελώς δωρεάν δίδακτρα εφόσον όμως μιλάτε τη γλώσσα της χώρας . Οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. δικαιούνται δωρεάν σπουδές στην Ανωτατη Εκπαιδευση στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία και τα μαθήματα γίνονται στα αγλικά. Υπάρχουν φυσικά και κάποιες σχολές που ζητούν γνώση της γλώσσας αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία των υποψηφίων.
Ελλάδα: Για τη χώρα μας, αν και γνωρίζετε, θεωρείται από τα πιο οικονομικά μέρη της Ευρώπης και για το κόστος σπουδών και για το κόστος διαβίωσης. Τα δίδακτρα ανέρχονται στα 1.500 ευρώ τον χρόνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι αλλά περιορισμένα καθώς συνήθως απευθύνονται μόνο σε φοιτητές Erasmus.
Iταλία: Η δημόσια εκπαίδευση στην Ιταλία δεν είναι δωρεάν, αλλά η φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι αρκετά πιο οικονομική σε σχέση με τη Βρετανία, αφού ο μέσος όρος των διδάκτρων κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Τσεχία: Εάν ξέρετε τη γλώσσα, οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και κρατικά ιδρύματα είναι δωρεάν για τους πολίτες όλων των εθνικοτήτων. Εξαιρούνται τα προγράμματα που διδάσκονται σε γλώσσα εκτός της Τσεχικής, όπως είναι τα αγγλόφωνα τμήματα. Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να καθορίσουν το ύψος των διδάκτρων, τα οποία κυμαίνονται στα 2.000 € – 5.000 € για τις περισσότερες ειδικότητες, εξαιρουμένων των Ιατρικών σχολών, που έχουν ακριβότερα δίδακτρα.