Πρωτοφανές γιγάντιο σύννεφο στον Άρη “σπαζοκεφαλιά” για τους αστρονόμους

nefos

Ένα γιγάντιο νέφος που εντοπίστηκε πάνω από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Άρη από ερασιτέχνες αστρονόμους έχει πυροδοτήσει διάφορα επιστημονικά.

Το φαινόμενο “συνελήφθη” από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο μεσολάβησαν σχεδόν δύο χρόνια προτού συνταχθεί μια μελέτη ερμηνείας του.

Και στις δύο λήψεις το νέφος εμφανίστηκε πάνω από την ίδια περιοχή του Άρη και έφτασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων. Μέσα σε λίγες ώρες, είχε εξαπλωθεί σε έκταση 500.000 τετρ. χιλιομέτρων και παρέμεινε ορατό για μέρες.

Οι πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου που δίνουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας με επικεφαλής τον Αγουστίν Σάντσεθ-Λαβέγα είναι τρεις:

Η πρώτη αναφέρει ότι το σύννεφο αποτελείται από παγοκρυστάλλους νερού ή διοξειδίου του άνθρακα. Μια δεύτερη λέει ότι πρόκειται για μια από τις συνήθεις αμμοθύελλες που εκδηλώνονται στον Κόκκινο Πλανήτη, η οποία για κάποιο λόγο εξαπλώθηκε κατ΄ύψος.

Η τρίτη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για σπάνιο αρειανό σέλας, 1000 φορές ισχυρότερο από τα συνήθη, το οποίο προκύπτει από την αλληλεπίδραση ηλιακών σωματιδίων με μια τοπική ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο του αρειανού φλοιού.

Το μυστήριο θα μπορούσε να λυθεί μόνο με περαιτέρω παρατηρήσεις από τις επτά διαστημοσυσκευές που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη ή κινούνται στο έδαφός του, όπως το Curiosity και από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!