Search
Close this search box.

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “καρτ ποστάλ από τον Κατσικά – Wish we were not here”

wishwewerenothere
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “καρτ ποστάλ από τον Κατσικά – Wish we were not here” στο cafe Σαλίγκαρος (Ανεξαρτησίας 70-72 Στοά Αλιέως), το Σάββατο 19.11 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 26.11 κατά τις ώρες καθημερινά: 17:00-22:00, Σαββατοκύριακο: 11:00-22:00.

Ο Αλί, ο Χανάν, ο Αχμάντ, ο Τόνι, ο Μουσάμπ, ο Κάουα, ο Μοχάμεντ Αλί, ο Μαχμούντ και ο Αχμέτ είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που, μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για περισσότερους από 6 μήνες περιμένοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο φωτογραφίας από όπου και μας στέλνουν τις καρτ-ποστάλ τους, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στον καταυλισμό.

Άλλοτε συγκινητικές, συναισθηματικές, θλιβερές, άλλοτε αισιόδοξες, καμιά φορά ακόμα και κωμικές, αυτές οι φωτογραφίες είναι ένας τρόπος για να μετριαστεί η δραματική φύση της εξορίας και να παρουσιαστεί, με μια προβλεπόμενη δόση σαρκασμού, το βάρος του μεταναστευτικού ταξιδιού σε ένα φιλικό πλαίσιο που συνήθως συναντάμε σε χαρούμενες διακοπές.

Αυτή η διπλή αφήγηση επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να αφήσουν πίσω τους, έστω προσωρινά, τα δεινά τους και να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους στον κόσμο. Μέσα από αυτές τις καρτ-ποστάλ οι συμμετέχοντες αναδημιουργούν μια οπτική μνήμη του ταξιδιού που θεωρούν ότι είναι το ταξίδι της ζωής τους.

Σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, οι “wish we were not here” καρτ-ποστάλ, όπως και κάθε επιστολικού χαρακτήρα αλληλογραφία, επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του «άλλου».

Η ιδέα του διαδραστικού φωτογραφικού project ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία της οργάνωσης Jungleye, με επικεφαλής τη φωτογράφο Severine Sajous και την αρχιτέκτονα Julie Brun, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Calais, της Γαλλίας, γνωστό και ως «ζούγκλα».

Τον Ιούνιο του 2016, η οργάνωση Jungleye (το μάτι της ζούγκλας) «μετανάστευσε» από το Calais στον προσφυγικό καταυλισμό του Κάτσικα στα Ιωάννινα και διοργάνωσε, με τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ένα workshop φωτογραφίες που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Η Jungleye είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται για να δώσει φωνή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταθέσουν την καθημερινή τους πραγματικότητα και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, χάρη στην φωτογραφία.

Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, με κά-μερες στα χέρια, μέρα με τη μέρα, μοιράζονται τους φόβους τους, την ευτυχία, τη θλίψη, το θυμό και τις ελπίδες τους.

Έτσι, μια εικόνα σημαίνει χίλιες λέξεις και πολλές καρτ- ποστάλ συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με θέματα μετα-νάστευσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειο-νομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων.

Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)