Search
Close this search box.

Οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν καταλήψεις όσο θέλουν

«Ελευθέρας» στις καταλήψεις των ΑΕΙ

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά παρέχει… ελευθέρας στις καταλήψεις ΑΕΙ, ενώ παράλληλα βάζει φρένο στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα! Στην πράξη, το δίδυμο Αριστείδη Μπαλτά – Τάσου Κουράκη συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της οπισθοχώρησης των ΑΕΙ προς τη δεκαετία του 1980. Τότε, τα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δεν υπήρχαν αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ με τον νόμο-πλαίσιο του 1982 κατέληξε «νόμος να είναι το δίκαιο του… φοιτητοπατέρα».

katalipseis-elefteras

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται πάνω από ένα μήνα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταργoύνται οι παράγραφοι 6 και 7 του άρθρου 33 του ν.4009/2011. Ιδού τι λένε οι δύο παράγραφοι: Η παρ. 6 ορίζει ότι «παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής». Και η παρ. 7: «Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του πτυχίου».

Τι θα ισχύσει εάν ψηφισθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας; Το άρθρο 10 αναφέρει ότι «οι λεπτομέρειες παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος». Δηλαδή, ο Εσωτερικός Κανονισμός θα λέει πόσο μπορεί να παραταθεί ένα εξάμηνο. Με βάση την πανεπιστημιακή πραγματικότητα το συμπέρασμα είναι ότι οι φοιτητές μπορούν να κάνουν όσο θέλουν καταλήψεις, καθώς είτε θα μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις χωρίς να έχουν γίνει τα μαθήματα είτε θα παρατείνεται το εξάμηνο αορίστως για να μη χαθεί. Και εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ελπίζει ότι «οι φοιτητές έχουν ωριμάσει» όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι ελάχιστοι πανεπιστημιακοί θα ψηφίσουν υπέρ του αντιλαϊκού μέτρου της απώλειας του εξαμήνου για ένα μάθημα, έχοντας την πίεση των φοιτητών και των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. «Θα γίνονται καταλήψεις, θα χάνονται μαθήματα, και μετά αζημίως θα παρατείνεται το εξάμηνο όσο χρειαστεί για να αναπληρωθούν υποτίθεται οι χαμένες ώρες. Δηλαδή, οι σπουδές στην υπηρεσία των καταλήψεων και των χαμένων ωρών» ανέφερε χθες η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παν. Αθηνών Βάσω Κιντή.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκονται τα δεκάδες μεταπτυχιακά προγράμματα που γίνονται στα αγγλικά και αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ καθώς έχουν δίδακτρα. Και αυτό διότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταργούνται οι σχολές μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ, που προβλέφθηκαν με τον νόμο 4009/2011 αλλά ουδέποτε λειτούργησαν. Ομως, πανεπιστημιακοί θορυβήθηκαν διότι οι νομικές υπηρεσίες ΑΕΙ που «ξεσκόνισαν» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ανέφεραν ότι το σχετικό άρθρο 80 του νόμου 4009 προστέθηκε με το άρθρο 5 παράγραφος 7 του ν. 4076/2012 (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) το οποίο ορίζει ότι «από τη δημοσίευση του παρόντος, τμήματα των ΑΕΙ δύνανται να οργανώνουν αυτοδύναμα ή να συνδιοργανώνουν μεταξύ τους προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με γλώσσα διδασκαλίας, εν όλω ή εν μέρει, κατ’ εξαίρεση, ξένη γλώσσα».

Ουσιαστικά τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά βρίσκονται στον αέρα, μέχρι το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει ακριβώς τη θέση του για το θέμα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν αλλαγές. Ενδεικτικά, η πρώτη συζήτηση των βουλευτών του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαραθώνια και υπήρξαν πολλές ενστάσεις για διάφορα ζητήματα. Και αυτό παρότι κάποιοι λένε ότι όλα είναι μέλι-γάλα…

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)