Search
Close this search box.

Οι μονομάχοι του fitness: Αεροβική vs άσκηση με βάρη

gimnastiki

Ποια άσκηση μας βοηθά να κάψουμε περισσότερο λίπος, ποια αυξάνει περισσότερο την αντοχή μας, ποια μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα; Η «κόντρα» της αεροβικής γυμναστικής με τη μυϊκή ενδυνάμωση είναι χρήσιμη για να εκτιμήσετε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες!

Πολλή αντιπαράθεση γίνεται γύρω από το επίμαχο δίλημμα: Αεροβική άσκηση ή μυϊκή ενδυνάμωση; Συνήθως όμως δεν γίνεται ξεκάθαρο σε ποιον τομέα υπερέχει η μία και σε ποιον η άλλη. Για να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, σας παρουσιάζουμε ένα συγκριτικό τεστ των δύο τύπων άσκησης που περιλαμβάνει μερικούς βασικούς «τομείς ενδιαφέροντος»: καύσεις, φυσική αντοχή, υγεία, ψυχολογική κατάσταση κ.ά. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρετε ποιο είδος άσκησης θα σας ωφελήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τους ιδιαίτερους στόχους σας.

1. Καύση λίπους – αδυνάτισμα

Η αεροβική άσκηση έχει μια μικρή υπεροχή όσον αφορά την καύση θερμίδων. Θα κάψετε μεν 8-10 θερμίδες ανά λεπτό σηκώνοντας βάρη, αλλά 10-12 θερμίδες ανά λεπτό κάνοντας τζόγκινγκ ή ποδήλατο, αναφέρει ο Wayne Westcott, Ph.D., μια παγκόσμια ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της επιστήμης της άσκησης. Η μυϊκή ενδυνάμωση σας δίνει βέβαια μια «μεταβολική ώθηση» για 1 ώρα μετά τη προπόνηση, γιατί το σώμα σας προσπαθεί να βοηθήσει τους μυς σας να αναλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι καίτε επιπλέον 25% σε θερμίδες σε σχέση με αυτές που ήδη κάψατε στη διάρκεια της προπόνησης που μόλις τέλειωσε, λέει ο δρ. Westcott.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάψατε 200 θερμίδες σηκώνοντας βάρη, στην πραγματικότητα τελικά έχετε κάψει 250 θερμίδες. Κι αν μάλιστα σηκώνετε μεγαλύτερα βάρη ή το διάλειμμα μεταξύ των σετ διαρκεί λιγότερο από 30’’, μπορεί να κάψετε ακόμη περισσότερες! Υπάρχει ένα ακόμη καλό νέο όσον αφορά τη μυϊκή ενδυνάμωση: Για κάθε 1 κιλό νέου μυϊκού ιστού που δημιουργείτε με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καίτε 90 θερμίδες παραπάνω κάθε μέρα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα! Κι αυτό γιατί απλά ο μυϊκός ιστός χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να συντηρηθεί. Στη διάρκεια ενός χρόνου αυτό σημαίνει περίπου 3,5 κιλά λίπους, χωρίς να κάνετε δίαιτα, χωρίς να κάνετε περισσότερη γυμναστική, τίποτα!
Νικητής: Αεροβική άσκηση

2. Υγεία – μακροζωία

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα οφέλη της αεροβικής άσκησης όσον αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mike Meyers, Ph.D. από το American College of Sports Medicine, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανθρώπινης Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο West Texas A&M.
Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, εγκεφαλικών και ακόμη και μερικών τύπων καρκίνου. Από την άλλη, η άσκηση με βάρη 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να προλάβει την αύξηση του ενδοσπλαχνικού λίπους, αυτού που βρίσκεται ανάμεσα στα όργανα και περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ γνωστά είναι και τα οφέλη της στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Νικητής: Αεροβική άσκηση

3. Φυσική κατάσταση

Όταν θέλουμε βελτίωση της αντοχής μας, τότε σίγουρα μιλάμε για αεροβική γυμναστική! Για βελτίωση της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας, όμως, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για τους κοιλιακούς, τη μέση και τα πόδια. Βέβαια, η έννοια της φυσικής κατάστασης περιλαμβάνει και το μυοσκελετικό σύστημα, το οποίο φυσικά απαιτεί ασκήσεις ενδυνάμωσης για ενίσχυσή του.
Iσοπαλία

4. Ασφάλεια-τραυματισμοί

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην αεροβική άσκηση ασκούν πίεση στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες. Αν υπάρχει κάποια ευαισθησία κάπου, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για τραυματισμό (ιδιαίτερα αν είστε τελείως αγύμναστοι). Εκτός, βέβαια, αν κάνετε… ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης!

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στην έγκυρη αθλητιατρική επιθεώρηση «American Journal of Sports Medicine», ένα πρόγραμμα δυναμικών ασκήσεων ισορροπίας βοήθησε στη μείωση των διαστρεμμάτων στους αθλητές. Γενικά, οι δυνατοί μύες αποφορτίζουν τις αρθρώσεις και τις προστατεύουν, μειώνοντας έτσι τους πόνους και τις ενοχλήσεις.
Νικητής: Μυϊκή ενδυνάμωση

5. Σωματική εικόνα – αυτοπεποίθηση

Oι αθλητικοί ψυχολόγοι μελετούν την επίδραση της αεροβικής άσκησης στην αυτοπεποίθηση για δεκαετίες με τα ίδια συμπεράσματα: Κολυμβητές, ποδηλάτες, δρομείς και άλλοι αθλητές έχουν υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης λόγω της αίσθησης της επίτευξης των στόχων τους και της ολοκλήρωσης που νιώθουν. Η μυϊκή ενδυνάμωση; Η αίσθηση ότι νιώθετε πιο γυμνασμένοι μετά από μια προπόνηση με βάρη έχει τις λογικές αιτίες της. Το αίμα κυκλοφορεί στους μυς, κάνοντάς τους να φαίνονται πιο «φουσκωμένοι» και πιο τονωμένοι. Νιώθετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας, αφού μόλις ολοκληρώσατε μια καλή προπόνηση και σηκώσατε κάποια βάρη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Ontario μελέτησαν μια ομάδα ασκούμενων με βάρη σχετικά τόσο με τα αισθήματα για το σώμα τους όσο και με το πώς ένιωθαν τον τρόπο που τους παρατηρούσαν οι άλλοι, πριν και μετά από 12 εβδομάδες προπόνησης. Όλοι είχαν σημαντική βελτίωση στη ψυχολογία τους και θετικά αισθήματα αποδοχής από τους γύρω τους.
Νικητής: Μυϊκή ενδυνάμωση

6. Ψυχική διάθεση – στρες

Είναι εμφανές στον καθένα μας ότι με το κολύμπι ή τον αγώνα τένις ή ακόμη και μια βόλτα με ποδήλατο αισθανόμαστε «ανεβασμένοι».

  • Μόνο 15 λεπτά αεροβικής άσκησης 2-3 φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του στρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό «European Journal of Sports Science».
  • Αν μάλιστα ασκείστε 3-5 ημέρες την εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε και το αίσθημα κόπωσης κατά 50%.
  • Η αεροβική άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αναφέρει ο Madhukar Trivedi, M.D., διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Δυσλειτουργιών Διάθεσης του Πανεπιστημίου του Texas Southwestern.

Η μυϊκή ενδυνάμωση; Ένα μεγάλο ερωτηματικό! Δεν είναι ακόμη απολύτως εξακριβωμένα τα οφέλη της στην ψυχική μας διάθεση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η οποία πρέπει να συνυπολογίζει την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.
Νικητής: Αεροβική άσκηση

Με κριτή τη διασκέδαση

Η αεροβική άσκηση μπορεί να έχει πολλές μορφές (γυμναστική, αερόμπικ, χορός, σπορ, περπάτημα, κολύμπι, πολεμικές τέχνες κλπ.), μπορεί να γίνει σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, και αυτό την κάνει σίγουρα πιο ευχάριστη. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να περπατά στο διάδρομο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο και να βλέπει τηλεόραση, να κάνει αερόμπικ με ευχάριστη μουσική ή να κάνει ποδήλατο σε ένα όμορφο περιβάλλον ή και να απολαμβάνει το κολύμπι του σε μια ωραία πισίνα ή θάλασσα. Αντίθετα, δεν υπάρχουν τόσο πολλές επιλογές για τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (η οποία από τη φύση της δεν είναι και η πιο ευχάριστη μορφή γυμναστικής), με την έννοια ότι όταν τις κάνει κανείς, δεν είναι εύκολο να παρακολουθεί ταυτόχρονα τηλεόραση ή να κάνει κάτι άλλο διασκεδαστικό.

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)