Τεράστια η οικονομική ανισότητα και απίστευτα στατιστικά από την οικονομική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα
Mπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να βρίσκεται στο ζενίθ της τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τα στοιχεία της νέας έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν πως οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη όχι μόνο δεν λιγοστεύουν, αλλά γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι.
Τα δεδομένα που συνέλεξε η βρετανική ΜΚΟ Oxfam δείχνουν ξεκάθαρα πως η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους με τα νούμερα να αποκαλύπτουν πως οι δισεκατομμυριούχοι διπλασιάστηκαν.
Στη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη βρίσκονται τρεις αμερικανοί ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στους πρώτους τριάντα οικονομικά ισχυρούς, μόνο 3 είναι γυναίκες. Ο δε κατάλογος των κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με την οικονομική ανισότητα είναι εξαντλητικός: υγεία, εκπαίδευση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, φτώχεια, κλιματική αλλαγή και βία.
Από το 2009 έως το 2014, την περίοδο δηλαδή που βυθίστηκαν στην χρηματοοικονομική ύφεση αρκετές κυβερνήσεις, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η ανεργία εκτοξεύθηκε, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι που ήταν 793, έγιναν 1.645 με τον πλούτο τους να παραμένει ανέπαφο.
Η πολυσέλιδη έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, παρουσιάζει μια σειρά από αριθμητικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την οικονομική ανισότητα σε όλο της το μεγαλείο:
Από το 2009, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.
Σχεδόν 57 εκατομμύρια παιδιά στερούνται κάθε μορφής εκπαίδευσης και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
85 δισεκατομμυριούχοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από ότι το μισό του φτωχού πληθυσμού στον πλανήτη.
Στην Υποσαχάρια Αφρική υπάρχουν 13 δισεκατομμυριούχοι και 358 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.
Εάν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη φορολογούνταν με 1,5%, το παγκόσμιο ταμείο θα ενισχυόταν με 74 δισ. δολάρια ετησίως – ποσό που θα εξασφάλιζε την εκπαίδευση όλων των παιδιών και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά και συζητημένα παραδείγματα είναι αυτό του μεξικανού μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη στη διάρκεια συγκέντρωσης των στοιχείων. Όπως υπολογίζεται. αν ο Σλιμ θελήσει να ξοδέψει όλη την περιουσία του, θα χρειαστεί σχεδόν 220 χρόνια σπαταλώντας κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια. Δύο χρόνια λιγότερα αντιστοιχούν στον Bill Gates αν και εκείνος αποφάσιζε να ξοδέψει με τον ίδιο ρυθμό.
«Η ανισότητα είναι ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της εποχή μας. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αρκετό φαγητό για να θρέψουν τις οικογένειές τους, και όμως, μία μικρή ελίτ έχει περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε να ξοδέψει σε αρκετές ζωές», υπογράμμισε στην Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ.