Κορωνοϊός – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Οδηγίες σε φοιτητές και καθηγητές: Τι να κάνετε αν υπάρξει κρούσμα
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την υπ’αριθμ.115744/Ζ1/04-09-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους», (ΦΕΚ Β΄ 3707), με την οποία ορίζονται τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ειδικότερα η υποχρέωση θέσπισης πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 και ορισμού υπευθύνων διαχείρισης κρουσμάτων ανά Σχολή/Τμήμα, στη Συνεδρία του αριθμ.1623/30-09-2020,
ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:
1. Όρισε Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, τους κ.κ.:
- Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Πρύτανη
- Μηνά Πασχόπουλο, Αντιπρύτανη, Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
- Σπυρίδωνα Γεωργάτο, Αντιπρύτανη, Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
- Σταύρο Νικολόπουλο, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
- Αναστάσιο Τσίνα, Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.3 και 4 περ.β του άρθρ.1 του Ν. 4559/2018
- Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής
- Βασίλειο Κουλούρα, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
- Χαράλαμπο Μηλιώνη, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
- Κωνσταντίνο Κωστίκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
- Ευαγγελία Ντζάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής
- Σταυρούλα Τσιάρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής
- Εκάβη Βαμβέτσου, Προϊσταμένη του Τμήματος Υγειονομικής Περίθαλψης της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας
Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής ορίστηκε η κ.Πανωραία Τσακίρη, Γραμματέας του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
2. Η Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες που εκδίδει η Πολιτεία και επιβλέπει την ασφαλή διαχείριση ενδεχομένων κρουσμάτων COVID-19 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
3. Με ευθύνη του Κοσμήτορα ή του Προέδρου ή του Προϊσταμένου σε κάθε Τμήμα/Σχολή/Υπηρεσία ορίζονται τοπικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είναι σε επικοινωνία με τη Συντονιστική Επιτροπή.
4. Η επικοινωνία με τη Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 γίνεται:
α) μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail): mpasxop@uoi.gr, evamvets@uoi.gr, prytsym@uoi.gr, prytania@uoi.gr
β) τηλεφωνικά: 2651007319, 2651005646, 2651007112, 2651007446
γ) αποκλειστικά για αποστολή sms στο 6944604745
5. Η Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 εκπαιδεύει τους τοπικούς υπευθύνους COVID-19 να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα του COVID-19 και τους ενημερώνει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση αυτή.
6. Οι τοπικοί υπεύθυνοι των Τμημάτων/Υπηρεσιών COVID-19 επικοινωνούν με την Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 του Ιδρύματός μας για την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.
Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με τον κορωνοϊό;
- Πυρετός
- Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
- Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή
- Κρυάδες
- Ρίγος (τρέμουλο)
- Μυαλγίες
- Κεφαλαλγία
- Πονόλαιμος
- Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες). Οι φέροντες τα παραπάνω συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό έργο.
Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές και οι καθηγητές σε περίπτωση κρούσματος
Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή άλλος μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΕΤΕΠ, Διοικητικό Προσωπικό) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:
- Εφόσον βρίσκεται σε χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί, αφού πρώτα ενημερώσει την υπηρεσία/Τμήμα που ανήκει, αποφεύγοντας τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
- Εάν η κατάστασή του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του:
- Ενημέρωση του υπευθύνου COVID-19
- Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζομένους
- Εφαρμογή μάσκας
- Κλήση του ΕΚΑΒ
Στον χώρο που φιλοξενείται προσωρινά ο φοιτητής/κρούσμα εφαρμόζονται:
- Υγιεινή χεριών και αναπνευστική υγιεινή
- Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό που διαχειρίζεται το κρούσμα (χειρουργική μάσκα, γάντια, αντισηπτικό, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων.
Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) και σύμφωνα με την κρίση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 ή του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του: https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/
Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:
- Ο φοιτητής-τρια/εργαζόμενος ενημερώνει αμελλητί τον τοπικό υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Υπηρεσία, όπου φοιτά/εργάζεται, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη κ.λπ.)
- Ενημερώνεται η Επιτροπή COVID-19 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κ.λπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
Η Επιτροπή COVID-19 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ, άλλων:
- Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών
- Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία
- Μοριακό τεστ σε όλες τις επαφές του κρούσματος
- Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) όλων των επαφών
Πότε θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα
Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ήμερου από την έναρξη των συμπτωματικών ΚΑΙ την πάροδο 3 ημερών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
Οι πιθανές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, υπηρεσίας κ.λπ. θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου, που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.
Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό
Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
Επικοινωνία-Ιχνηλάτηση
- Η επικοινωνία των τοπικών υπευθύνων με την Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 θα γίνεται μόνο για θέματα πληροφόρησης και ερωτημάτων σχετικά με τον COVID-19
- Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων γίνεται σε άμεση επικοινωνία με την Τοπική Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ.
Από τη Γραμματεία
του Πρυτανικού Συμβουλίου