Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην κοινωνία του σήμερα είναι η λεγόμενη ενδοοικογενειακή βία. Είναι η κρυφή βία, εκείνη που ασκείται μέσα στην οικογένεια πίσω από κλειστές πόρτες και επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων που την υφίστανται. Μπορεί η βία αυτή να είναι σωματική, ψυχολογική, ηθική και σεξουαλική. Αντικατοπτρίζει μια άνιση σχέση μέσα στην οικογένεια όπου η γυναίκα λόγω ντροπής αποδέχεται την κατάσταση και εγκλωβίζεται παίρνοντας μαζί της και τα παιδιά εάν υπάρχουν. Στατιστικά έχει βρεθεί ότι στην Ευρώπη 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί κάποια στιγμή στην ζωής της βία από τον σύζυγο ή από τον σύντροφό της.
Μύθοι και Αλήθειες για την Κακοποίηση
- Μύθος: Ότι τα θύματα προκαλούν την κακοποίηση τους.
- Αλήθεια: Αυτή είναι η πιο συχνή δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι θύτες.
- Μύθος: Ότι σε μερικές γυναίκες αρέσει να τις κακοποιούν.
- Αλήθεια: Σε κανένα δεν αρέσει να κακοποιείται, αλλά ο φόβος είναι ο κυριότερος λόγος που δεν αντιδρούν.
- Μύθος: Ότι η βία μεταξύ συζύγων δεν είναι ποινικό αδίκημα.
- Αλήθεια: Η βία είναι ποινικό αδίκημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στη φυλακή.
- Μύθος: Ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται.
- Αλήθεια: Οι επιπτώσεις της βίας (άμεση ή έμμεση) πάνω στα παιδιά είναι πάντοτε τραυματικές.
Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα. Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο ή σύντροφό της. Στην Ελβετία, το 20% των γυναικών έχει κακοποιηθεί σωματικά. Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο. Στην Γαλλία, μία κάθε πέντε μέρες εξαιτίας της αντρικής κακοποίησης στο σπίτι. Το 1/3 από αυτές μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Στην Ελλάδα τα ποσοστά δείχνουν ότι είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά λεκτικής ή ψυχολογικής βίας (56%). Στο 82% των περιπτώσεων ο θύτης είναι ο σύζυγος του θύματος, στο 12% ο σύντροφος και σε μικρότερα ποσοστά άτομο του στενού οικογενειακού κύκλου της γυναίκας. Σημειωτέο ότι τα αποτελέσματα των ερευνών βασίζονται στα θύματα που έχουν απευθυνθεί στα κέντρα παροχής βοήθειας.
Για ενημέρωση σχετικά με φορείς που λειτουργούν κατά της ενδοοικογενειακής βίας μπορείτε να αναζητήσετε στο site http://www.isotita.gr/var/uploads/BIA/foreis.indd.pdf