Search
Close this search box.

Μαίρη Παπανικολάου: Μία Γιαννιώτισσα γεννημένη για τη μουσική!

Cover3

Η εξαιρετική της πορεία στο χώρο και οι συνεργασίες της με τόσα γνωστά ονόματα από το χώρο του Ελληνικού πενταγράμμου και όχι μόνο, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας της είναι άξια θαυμασμού. Όμορφη, ταλαντούχα μουσικός και εξαιρετική φωνή, δεν μπορέσαμε παρά να θέλουμε να απολαύσουμε τη Μαίρη Παπανικολάου σε μία αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης!

[Ένα βίντεο πυροτέχνημα από τα Παργινά 2014] 

Πες µας λίγα λόγια για σένα!
Από πού να αρχίσω; Βασικά είμαι άνθρωπος, που θέλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα επιζητώ την εναλλαγή παραστάσεων στη ζωή μου. Κατ’ επέκταση καθημερινά ασχολούμαι με πολλά πράγματα. Πέρα από τις σπουδές μου στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τις οποίες στα τέλη του μήνα ολοκληρώνω, δίνω  ιδιαίτερη βαρύτητα στη μουσική και το χορό, που είναι οι ασχολίες που με γεμίζουν περισσότερο. Τα τελευταία οκτώ 8 χρόνια εργάζομαι επαγγελματικά στο τραγούδι. Επιπλέον, ασχολούμαι με το “Airsoft” και είμαι πρόεδρος του συλλόγου στην Ήπειρο, ενώ  παρακολουθώ μαθήματα Γερμανικών και Capoeira.

AKI_6025-2

Από πότε άρχισες να ασχολείσαι µε το τραγούδι; Πως αντιλήφθηκες ότι σου αρέσει η μουσική/ το τραγούδι και θέλησες να ασχοληθείς µε αυτό; 
Πριν κάνω τα πρώτα μου βήματα τραγούδησα, δεν σκέφτηκα ποτέ αν μου αρέσει η μουσική και το τραγούδι, γιατί βγήκε από μόνο του, όπως ο «λόγος» και το «βάδισμα». Από εκεί και ύστερα, μόλις στα επτά μου χρόνια έγινα το νεότερο μέλος της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου. Σε ηλικία εννιά ετών, παρακολούθησα μαθήματα κλασικής κιθάρας, ενώ 4 χρόνια αργότερα έκανα και μαθήματα αρμονίου. Τις πρώτες συναυλίες μου τις έκανα στο Γυμνάσιο και λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκα σε ένα ροκ συγκρότημα. Όταν τελείωσα το λύκειο, ξεκίνησα να τραγουδάω σε μουσικές σκηνές και μαγαζιά των Ιωαννίνων.

AKI_5896-2

Έχεις κάνει μαθήματα φωνητικής; Ποιο είναι το είδος μουσικής που προτιμάς;
Τα δύο τελευταία χρόνια κάνω μαθήματα κλασικής μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο με την κα. Ειρήνη Δόβα, ωστόσο είχα κάνει και παλιότερα μαθήματα στο σύγχρονο τραγούδι. Δυσκολεύομαι να απαντήσω, προσωπικά πιστεύω πως για να είσαι ολοκληρωμένος τραγουδιστής, πρέπει να ασχοληθείς με πολλά είδη, άσχετα με το ποιο θα ακολουθήσεις τελικά. Όμως, βάση όλων είναι η κλασική μουσική. Έχω τραγουδήσει ροκ, blues, έντεχνο, λαϊκό, αλλά και κλασσικό. Νομίζω ότι το κάθε είδος έχει την ομορφιά του και η προτίμηση, εναπόκειται στα συναισθήματα και τη διάθεση της στιγμής.

AKI_5876

[Βίντεο από τις live εμφανίσεις της Μαίρης την άνοιξη του 2014]

Με τη σχολή πώς τα πας; Πως καταφέρνεις να σπουδάζεις και παράλληλα να εργάζεσαι;
Αυτές τις μέρες παρουσιάζω τη διπλωματική μου εργασία, ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου. Η αλήθεια είναι ότι η δουλεία, με έφερε λίγο πίσω σε σχέση με τις σπουδές μου. Ωστόσο αν υπάρχει θέληση νομίζω πως όλα είναι εφικτά. Στα άμεσα σχέδια μου είναι να ξεκινήσω μεταπτυχιακές σπουδές, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψω την ενασχόληση μου με το τραγούδι.

AKI_5879-2
Θα μπορούσες να δεις τον εαυτό σου σε µια δουλειά που να µην έχει καμία σχέση µε το τραγούδι;

Η μουσική δε μου αρέσει ως επάγγελμα, αλλά ως τρόπος έκφρασης. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνω επαγγελματίας τραγουδίστρια. Μακάρι να υπήρχαν θέσεις εργασίας πάνω σε αυτό που σπούδασα. Φυσικά και θα μπορούσα να εργαστώ σε κάτι άλλο, ανά καιρούς έχω εργαστεί και ως φωτογράφος. Απλά ότι και να κάνω στη ζωή μου, ξέρω πως πάντα θα ασχολούμαι με τη μουσική, γιατί διαφορετικά νιώθω δυστυχισμένη. Είναι η κινητήριος δύναμή μου.

AKI_6082-2-1

Πως σου φαίνεται η ζωντανή μουσική και τα μαγαζιά στα Γιάννενα; Θα έφευγες από τα Γιάννενα για να πας σε µια μεγαλύτερη πόλη για να εξελιχθείς στο χώρο του τραγουδιού και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου;
Τα Γιάννενα είναι μια «ζωντανή» πόλη και έχουν μεγάλη μουσική παράδοση, αναδεικνύοντας πολλούς αξιόλογους μουσικούς κατά καιρούς. Δυστυχώς όμως, τα μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν «εν μια νυκτί» και αυτό, γιατί συνήθως επιδιώκουν το εύκολο κέρδος με χαμηλή ποιότητα προϊόντος. Ο κόσμος που θέλει να διασκεδάσει και να ξεφύγει από τα τόσα προβλήματα που μαστίζουν πλέον την κοινωνία, είναι αυστηρός κριτής. Όσον αφορά την εξέλιξη μου στο χώρο, προτιμώ τις γερές βάσεις και όχι τα πυροτεχνήματα. Πιστεύω πολύ στο timing! Τα όνειρά μου απέχουν πολύ, από την καταξίωση μου στο χώρο της λαϊκής μουσικής.

AKI_5890

Πως ένιωθες την πρώτη φορά που βγήκες και τραγούδησες μπροστά σε μεγάλο κοινό; Ποια ήταν αυτή η φορά;
Ένας κόμπος στο λαιμό και ένας στο στομάχι, τα πόδια μου έτρεμαν, νόμιζα πως θα λιποθυμήσω. Θυμάμαι πολύ έντονα αυτή τη στιγμή, σαν να είναι τώρα. Ήταν το 2001, όταν πήρα «το βάπτισμα του πυρός» ως κεντρική τραγουδίστρια μπάντας. Να πω την αλήθεια, ακόμα βιώνω αυτά τα συναισθήματα όταν ανεβαίνω στη σκηνή, νομίζω δε θα φύγει ποτέ αυτό. Απλά τώρα διαρκεί μέχρι το πρώτο ρεφρέν, αμέσως μετά νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου και τραγουδάω με φίλους.

AKI_5932-2

Έχεις τραγουδήσει µε διάφορους επώνυμους τραγουδιστές, όπως τον Αντρέα Στάµο, τον Πέτρο Ίµβριο, τον Γιάννη Φλωρινιώτη, τον Θέµη Αδαμαντίδη, τον Σώτη Βολάνη, τον Χάρη Κωστόπουλο και την Κατερίνα Στανίση. Πώς ήταν η συνεργασία σου µε όλους αυτούς; Κάτι που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ, είναι όταν το 2007 τραγούδησα ως «support band» στους Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζουγανελη, Χ. Θηβαίο και Σ. Μπουλά. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι ο τραγουδιστής που γέμιζε με τη φωνή του τα εφηβικά μου χρόνια, οπότε αυτές οι στιγμές ήταν για εμένα ένα όνειρο ζωής, που έγινε πραγματικότητα. Επιπλέον, ξεχωρίζω την Κατερίνα Στανίση για την απλότητα της και τον Θέμη Αδαμαντίδη, που τον θεωρώ μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές.

[Εντυπωσιακή από κάθε άποψη! Βίντεο από τις live εμφανίσεις της Μαίρης Παπανικολάου το 2013]

Αυτό τον καιρό τι κάνεις;
Αυτό τον καιρό,γράφω κάποια δικά μου τραγούδια, ενώ την 27 Ιανουαρίου, πλαισίωσα χορωδιακά τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, σε μια συναυλία αφιερωμένη στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Φέτος αποφάσισα να μην εργαστώ σε κάποιο μαγαζί, μιας και τα τέσσερα τελευταία χρόνια,κάθε καλοκαίρι συνεργάζομαι με την Ορχήστρα της Πάργας και πρακτικά  από το Μάιο, σταματήσαμε τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Σύντομα ετοιμάζουμε κάτι πολύ διαφορετικό για την πόλη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δίνοντας μια διαφορετική νότα…μια νότα «υψηλών συχνοτήτων».

AKI_5824

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες του sgoudazwgiannena.gr;
Το μέλλον σας ανήκει, ποτέ να μη τα παρατάτε και να ολοκληρώνετε τις σπουδές σας. Αναφορικά με τη μουσική, σας συνιστώ να μην έχετε μουσικές παρωπίδες, γιατί κάθε είδος μουσικής είναι και ένα ταξίδι σε άλλο μουσικό πλανήτη, με τη διαφορά ότι είναι πολύ εύκολο να το κάνει κάποιος …απλά πατώντας «PLAY».

Special credits για την αποκλειστική φωτογράφηση για το spoudazwgiannena.gr:
Photographer: Άκης Φωτίου
Make-up: Ιφιγένεια Τσολάκου
Textile Artist: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Nails: Nail me

AKI_5825

Δείτε τη σελίδα της Μαίρης στο Facebook!

Ευχαριστούμε πολύ τη Μαίρη που με τόση προθυμία μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και όλη η ομάδα του spoudazwgiannena.gr της εύχεται ολόψυχα ότι καλύτερο!

AKI_5819-3

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)