Search
Close this search box.

Κατσαρίδες μετατρέπονται σε τηλεκατευθυνόμενα cyborg

biobotic-cockroaches

Είναι μια από τις πλέον απωθητικές δημιουργίες που έχουν ξεπηδήσει από το εργαστήριο. Μια μέρα, όμως, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή. Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Texas A&M δημιούργησαν ένα μικρό ηλεκτρονικό σακίδιο που τοποθετείται στην πλάτη ζωντανών κατσαρίδων, συνδέεται με το νευρικό τους σύστημα και κατευθύνει την κίνησή τους. Στο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοια τηλεκατευθυνόμενα cyborg θα μπορούσαν να αναζητούν επιζώντες σε ερείπια ή να επιθεωρούν προβληματικές σωληνώσεις.

Ο εξοπλισμός

Το σακίδιο περιέχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, έναν ασύρματο ελεγκτή και ένα τσιπ που στέλνει ηλεκτρικά σήματα στα πόδια του εντόμου μέσω εξαιρετικά λεπτών καλωδίων. Σε κανονικές συνθήκες, τα τρία πόδια στην κάθε πλευρά των κατσαρίδων κινούνται συγχρονισμένα κατά τη βάδιση.

Όταν όμως τα καλώδια διεγείρουν το κινητικό νεύρο του μεσαίου ποδιού, ο συγχρονισμός αυτός χάνεται, και το μεσαίο πόδι κινείται εκτός ρυθμού. Αυτό παρασύρει το έντομο προς την ίδια κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, ένας παλμός ηλεκτρικού ρεύματος στη δεξιά πλευρά αναγκάζει το έντομο να κινείται προς τα δεξιά και το αντίστροφο.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο είδη πειραματόζωων, την αμερικανική κατσαρίδα Periplaneta americana, είδος που έχει κατακτήσει και την Ελλάδα, και την γιγάντια δισκοειδή κατσαρίδα Blaberus discoidalis της Κεντρικής Αμερικής.

Και στις δύο περιπτώσεις το σακίδιο δεν φάνηκε να εμποδίζει σημαντικά την κίνηση των εντόμων, δεδομένου ότι ζύγιζε λιγότερο από 3 γραμμάρια. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο τηλεχειρισμός των κατσαρίδων λειτουργεί μόνο στο 60% των περιπτώσεων -στις υπόλοιπες το cyborg ξεστράτιζε από την επιθυμητή διαδρομή.

Ωστόσο οι κατσαρίδες της μελέτης θεωρούνται ακόμα «πρωτότυπα», και οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν εξάλλου και άλλες ερευνητικές ομάδες που πειραματίζονται με τηλεχειριζόμενες κατσαρίδες. Το 2012, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας παρουσίασε ένα αντίστοιχο σύστημα που κατευθύνει κατσαρίδες διεγείροντας τις κεραίες τους. Η διέγερση της μιας κεραίας κάνει το έντομο να νομίζει ότι συνάντησε κάποιο εμπόδιο, οπότε στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ένα ανάλογο κιτ που επιτρέπει τον τηλεχειρισμό κατσαρίδων από το κινητό τηλέφωνο διατέθηκε στο εμπόριο το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Backyard Brain. Πολλοί όμως δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, και κατηγόρησαν την εταιρεία για κακομεταχείριση ζώων. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface».

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)