Κανονικά θα δοθεί το Στεγαστικό Επίδομα στους φοιτητές το έτος 2017, καθώς έχει προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους το συνολικό ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. από 47.693.000 το 2016)
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν τίθεται θέμα προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν την αίτηση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησής τους.
Οι δικαιούχοι φοιτητές πρέπει να προσκομίσουν εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2016 (εισοδήματα του οικονομικού έτους 2015).
Ποιοι το δικαιούνται;
1. Το επίδομα καταβάλλεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδα, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.
2. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος.
3. Οι φοιτητές πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με την υπηκοότητα των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.
4. Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα, ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
5. Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή σε περισσότερες οικίες.
6. Δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
7. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3443/2006 (ΦΕΚ 41 Α ́) οι Σχολές της Κύπρου βρίσκονται από το 2006-2007 εκτός του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ως εκ τούτου οι φοιτητές που φοιτούν στην Κύπρο δεν δικαιούνται στεγαστικό επίδομα.
8. Δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο που βαρύνει ο φοιτητής.
9. Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής, εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/94 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.
10. Σε περίπτωση που οι γονείς του φοιτητή είναι σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει φορολογικά ο φοιτητής, γεγονός το οποίο πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο ζητείται η οικονομική ενίσχυση.
11. Όσοι φοιτητές διαμένουν στις φοιτητικές εστίες ή σε μισθωμένα από το ΑΕΙ δωμάτια δεν δικαιούνται το επίδομα.
Μισθωτήριο
-Η ισχύς των μισθώσεων μπορεί να είναι και διάρκειας μικρότερης του έτους.
-Γίνονται δεκτές και οι περιπτώσεις μισθώσεων που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα.
– Η επί δίμηνο τουλάχιστον διαμονή της περίπτωσης αυτής θα πρέπει να έχει διανυθεί εντός του ακαδημαϊκού έτους, για το οποίο χορηγείται το επίδομα και σε καμιά περίπτωση εκτός αυτού (π.χ. διάστημα θερινών διακοπών).
-Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
Πιστοποιητικά
Ο φοιτητής πρέπει να έχει πιστοποιητικό που χορηγείται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος όπου φοιτά ο φοιτητής και φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας της Σχολής ή του Τμήματος.
Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι:
i) Ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων, ακόμη και αν αυτά δεν ανήκουν μόνο στο πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, αλλά και σε παρελθόντα ή και επόμενα εξάμηνα.
ii) Η διάρκεια των σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος. Κατά το α ́ έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής.
-Δικαιολογητικά που προέρχονται από την αλλοδαπή πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά.
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες ( 30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, πέραν του ενός.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.
Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, με ανάλογο περιεχόμενο, θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ.