Search
Close this search box.

Η φοιτητική ομάδα “ΑΙΜΟΔΟΤΩ”

«Το αίμα νερό δεν γίνεται»  λέει ο σοφός λαός. Πράγματι. Μπορεί, όμως, να γίνει αφορμή για τη δημιουργία μίας δραστήριας ομάδας που επιτελεί σημαντικό έργο. Ο λόγος για τη φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ”ΑΙΜΟΔΟΤΩ”, που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2013 όταν μέλη της αντίστοιχης ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ένωσαν τους στόχους τους με παιδιά από τη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Κωστής Κοτσώνης

Σήμερα η ομάδα μετρά περί τα δέκα με δεκαπέντε άτομα, περισσότερο ή λιγότερο ενεργά. Η πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, τελειόφοιτοι, ή απόφοιτοι του Α.Π.Θ. και άλλων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. Ωστόσο, η φοιτητική ιδιότητα δεν είναι προαπαιτούμενη για να συμμετάσχει κάποιος. Το μόνο που αφήνει εκτός είναι οι θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διακρίσεις και σκοπιμότητες.

Ο στόχος της ομάδας.

Όπως εξηγούν τα παιδιά, σκοπός του ”ΑΙΜΟΔΟΤΩ” είναι η «εγκαθίδρυση μιας παράδοσης γνήσιας εθελοντικής αιμοδοσίας και η δημιουργία παιδείας αιμοδότη στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα». Το αίμα που θα συλλέγεται δε θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μίας μόνο Τράπεζας αίματος.  Αντίθετα, επιδιώκεται η εξυπηρέτηση Υπηρεσιών Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα θα είναι διαθέσιμο χωρίς εξαιρέσεις για όποιον ασθενή το χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής η ομάδα υλοποίησε τέσσερις αιμοδοσίες, όλες στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Η ανταπόκριση από αιμοδοσία σε αιμοδοσία υπήρξε, κατά τα λεγόμενά τους, αυξητική.

10422489_846264038756818_1165888577742400802_n

Δραστήρια Ομάδα

Η αιμοδοσία, όμως, είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν μερικές μόνο από τις επιπρόσθετες δράσεις τους:

  • Ηχογράφηση ραδιοφωνικού σποτ στην κατειλημμένη ΕΡΤ3.
  • Ενημερώσεις για την αιμοδοσία σε ημερίδες και τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
  • Συμμετοχή μαζί με άλλους αιμοδοτικούς συλλόγους σε κοινά εθελοντικά δίκτυα και σε εκδηλώσεις για παιδιά.
  • Τοποθέτηση ενημερωτικού σταντ στη φοιτητική Λέσχη.
  • Διοργάνωση συμβολικής λαμπαδηδοδρομίας, μουσικού live και διαδραστικού παιχνιδιού.
  • Προβολή ταινίας.
  • Σύμπραξη με το ηλεκτρονικό περιοδικό ”e.MME.is” του τμήματος δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ.

Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό ενώ τα σχέδια τους για το απώτερο μέλλον είναι η υλοποίηση ενός πληροφοριακού βίντεο, ενός μπαζάρ βιβλίων καθώς και μίας ποδηλατοβόλτας.

drastirii-fitites-i-fititiki-omada-emodoto

Ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Παρά τον ακόρεστο ζήλο, πάντως, δεν είναι όλα ρόδινα. Ζητήματα συχνά εντοπίζονται στη συνεννόηση με τις εκάστοτε αρχές. Επίσης, κάποια θέματα ανέκυψαν και στη συνεργασία με νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αν και σε γενικές γραμμές η εικόνα που αποκόμισαν τα παιδιά για το προσωπικό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων είναι θετική. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι ενδοομαδικές διαφωνίες οι οποίες, ωστόσο, θεωρούνται κάτι απόλυτα υγιές και θεμιτό σε μία εθελοντική κοινότητα ανεκτική στην έκφραση. Ούτως ή άλλως, η άμεση λύση των όποιων προβλημάτων και η ομοφωνία είναι βασικές αρχές της ομάδας.

Στέγαση! 

Τέλος, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της στέγασης. Το ”ΑΙΜΟΔΟΤΩ” δεν έχει προς το παρόν το δικό του σπίτι και αναμένει με ενδιαφέρον την απάντηση της Πρυτανείας στην πρότασή του για παραχώρηση κοινού χώρου σε όλες τις ομάδες του Αριστοτελείου.

Υστερούμε στη δωρεά αίματος.

Όπως και να έχει, ο καθαυτός στόχος της ομάδας, η διάδοση δηλαδή της αιμοδοσίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε μία χώρα σαν την Ελλάδα. Οι αποκαλύψεις των παιδιών είναι χαρακτηριστικές αν και λίγο πολύ γνωστές: το υπάρχον απόθεμα δεν φτάνει οπότε η χώρα μας δανείζεται ασκούς από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας, επί πληρωμή φυσικά. Επιπλέον, συχνή είναι η ύπαρξη πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων ανάμεσα σε μέλη αιμοδοτικών συλλόγων και τραπεζών. Η Αθηνά, μέλος της ομάδας, αποδίδει τις άσχημές μας επιδόσεις στην έλλειψη παιδείας ενώ σπεύδει να συμπληρώσει με μία φράση που είχε ακούσει από μία νοσηλεύτρια: «Αν όλοι οι υγιείς άνθρωποι έδιναν μία φορά το χρόνο αίμα, δε θα είχαμε ελλείψεις».

Δεν το βάζουν κάτω.

Κι όμως. Τα παιδιά δεν πτοούνται. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι απαντήσεις κάποιων από αυτά στο γιατί επέλεξαν την ένταξή τους στο ”ΑΙΜΟΔΟΤΩ”. Η Αθηνά, που παρέχει έργο και σε άλλες ομάδες, δίνει σημασία στην αλληλεγγύη ενώ ελπίζει ότι με τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους «οι ελλείψεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες». Η Ειρήνη, που είναι και αιμοδότρια, συμφωνεί και τονίζει το «πόσο όμορφη είναι σαν πράξη η αιμοδοσία». Τέλος, η Αναστασία, πιο φιλοσοφική, σημειώνει πως, σε έναν κόσμο άδικο, καταρρέοντα και μίζερο, το να στρέψεις κάποιον άλλον προς την ανιδιοτελή προσφορά ίσως σώσει την ίδια του την ζωή ή τη ζωή του διπλανού του. Γιατί, όπως τονίζει: «κανένα σύστημα δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο. Ένας ασκός αίματος όμως μπορεί να σώσει τη ζωή του».

 Αναζητήστε την ομάδα ”ΑΙΜΟΔΟΤΩ” στο Facebook: https://www.facebook.com/Aimodotw

Τα παιδιά απευθύνουν ειδικές ευχαριστίες μέσω του mycampus.gr στους εξής φορείς, με τους οποίους συνεργάζονται:

  •  Σύλλογος Γονέων Παιδιών & Πασχόντων Από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης
  • Σύλλογος Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματικές Ασθένειες ”Λάμψη”
  • Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), με έδρα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)