Να επιμηκύνει τη ζωή κατά 12 χρόνια χαρίζοντας παράλληλα στα ηλικιωμένα άτομα καλή φυσική κατάσταση μπορεί η αποσιώπηση ενός και μόνο γονιδίου.
Όπως αναφέρει tovima.gr, αυτό δείχνει μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ η οποία αφορά το γονίδιο Myc που είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική διαίρεση, την κυτταρική ανάπτυξη και τον κυτταρικό θάνατο – η υπερέκφραση του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Cell», ότι η αποσιώπηση του γονιδίου σε ποντίκια βοήθησε τα ζώα να επιβιώσουν 15% περισσότερο χωρίς προβλήματα υγείας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποδεικνύεται στα θηλαστικά.
Μάλιστα τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο αλλά συγχρόνως είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν εμφάνισαν προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία όπως η οστεοπόρωση, η γνωστική φθορά και η πτώση του μεταβολισμού. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα ζώα διέθεταν παράλληλα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η μόνη εμφανής διαφορά τους από τα φυσιολογικά ποντίκια ήταν πως είχαν μικρότερο μέγεθος.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Η αύξηση της τάξεως του 15% στο προσδόκιμο ζωής που κατεγράφη στα ποντίκια μπορεί να μεταφραστεί σε 12 επιπλέον ανθρώπινα χρόνια.
Ο Τζον Σεντιβάι, καθηγητής Ιατρικών Επιστημών, σημείωσε πως «τα ζώα γερνούν με πιο αργούς ρυθμούς πέρα από κάθε αμφιβολία. Διατηρούν την ομαλή λειτουργία των οργάνων και των ιστών τους για μεγαλύτερο διάστημα». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «τα ποντίκια των πειραμάτων μας είναι άκρως φυσιολογικά, απλώς ζουν πολύ περισσότερο. Ο λόγος για τον οποίον αυτό μας εξέπληξε είναι ότι πολλά άλλα μοντέλα μακροζωίας όπως εκείνο που σχετίζεται με τον περιορισμό των θερμίδων έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ζωής αλλά την ίδια στιγμή προκαλούν προβλήματα υγείας».
Ο δρ Σεντιβάι ανέφερε πως είναι αισιόδοξος σχετικά με το ότι τα ευρήματα για το Myc μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.
Φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται αυτή τη στιγμή επάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση το γονιδίου ώστε να υπάρξουν οφέλη ενάντια στον καρκίνο. Τα φάρμακα όμως αυτά θα μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιούνται ενάντια στην οστεοπόρωση αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την επιμήκυνση της ζωής.