Search
Close this search box.

Επαναφέρονται οι μετεγγραφές των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα ή την Τρίτη, περιέχει διάταξη για τις μετεγγραφές των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε ξένα ΑΕΙ, στο εξωτερικό, και τα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ.

231214213937_7553

 

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη:

Συγκροτείται πενταμελής επιτροπή με πρόεδρο μέλος του δικαστικού σώματος και μέλη ένα εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ένα εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ και δύο εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εργο της Επιτροπής θα είναι η εξέταση αιτημάτων για κατ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού (ελληνικών και ξένων ΑΕΙ).

Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης κατ εξαίρεση μετεγγραφής θα οριστούν με υπουργική απόφαση μετά τη ψήφιση του νόμου.

Οι διατάξεις γενικά περί μετεγγραφών που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστούν για:

α. τους επί πτυχίω φοιτητές ή φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών

β/τους φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Η τροπολογία για τις μετεγγραφές ελληνικών ΑΕΙ

Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 όλοι οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ που εγράφησαν είτε μέσω πανελλαδικών εξετάσεων , είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης , τεκμαίρουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, με το σήστημα της πριμοδότησης μορίων καθώς τίθεται όριο αριθμού μετεγγραφών το 10% επί των αριθμού εισακτέων.

Μέχρι τη 1η Μαρτίου κάθε έτους οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμ’ο εισακτέων και τον αριθμό που μπορούν να μεταγγράψουν , ανάλογα με τις λειτουργικές δυνατότητες.

Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών είναι ίσος με το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων , ανά τμήμα το ακ έτος 2015-16, , εκτός εάν τα τμήματα του εκάστου ΑΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικά ποσοστά.

Οι αιτήσεις των φοιτητών θα γίνονται στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας Ποιοι φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφή

1.Τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας

2.Οι φοιτητες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 (Δείτε εδώ) ή να ΄έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου, ή μυελού των οστών σε συγγενή α και β βαθμού.

3.Ο δικαιούχος του ορίου το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας του ή της οικογένειας του έχοντος την επιμέλεια του ή του ιδίου, εφόσον διαθέτει ίδια εισοδήματα, για το τρέχον οικονομικό έτος (αφορά εισοδήματα προηγούμενου έτους) δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το κάθε ένα, το ποσό των 5,000 ευρώ έως 8.000 ευρώ

4.Να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς

5.Να είναι πολύτεκνος

6.Να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου , μεταπτυχιακού ή διδακτορικό

7.Να είναι γονέας ή τέκνο πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα.

8.Να έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενος στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 (δείτε εδώ) ή να έχει έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω και πιστοποιούμενης από τα ΚΕΠΑ

9.Να έχει γονείς ή κηδεμόνες ένας εκ των οποίων και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.

10.Να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)