Search
Close this search box.

Ενημέρωση από την Πρυτανεία του Π.Ι. [4/11/2014]

πανεπιστήμιο-ιωαννίνων
Μία ενημέρωση από την Πρυτανεία αναρτήθηκε σήμερα στο site του Π.Ι. που αφορά τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η ανακοίνωση απευθύνεται προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σας τη μεταφέρουμε αυτολεξεί:

Θέμα: Ενημέρωση από την Πρυτανεία

Αγαπητοί συνάδελφοι! Ως Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας, ώστε να έχετε μία πιο άμεση ενημέρωση για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιό μας. Η απόφασή μας αυτή συνδυάζεται με το αυτονόητο γεγονός ότι σε αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι αναγκαία και απαραίτητη η διαρκής συνεργασία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.
Το πρώτο βασικό και κυρίαρχο ζήτημα έχει να κάνει με τα οικονομικά και τον νέο προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το έτος 2015, ο οποίος είναι σημαντικά περιορισμένος, σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με παραστάσεις που πραγματοποιήσαμε, ως διοίκηση του Ιδρύματος, στο Υπουργείο Παιδείας, πετύχαμε, τουλάχιστον, μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση που καλύπτει το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μας, ενώ αναμένουμε άμεσα μία ακόμη ενίσχυση για κάλυψη αναγκών αναφορικά με τη θέρμανση και τη σίτιση των φοιτητών μας. Ωστόσο, ο μειωμένος προϋπολογισμός που μας εγκρίθηκε, σε συνδυασμό με τις ανελαστικές δαπάνες που έχουμε, δημιουργεί μία μεγάλη δυσκολία, ακόμη και στην κατάρτισή του για το επόμενο οικονομικό έτος 2015.
Οι μεγάλες δαπάνες του προϋπολογισμού αφορούν, πρωτίστως, τη φοιτητική μέριμνα και πιο συγκεκριμένα τη σίτιση των φοιτητών, τη στέγασή τους, με την ενοικίαση δωματίων και σε ξενοδοχεία της πόλης, στοχεύοντας, όσο μπορούμε, να μη διακόψει κανένας από τους φοιτητές μας τις σπουδές του λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το κόστος που δαπανάται σε ενέργεια (πετρέλαιο και ρεύμα), ένα κόστος το οποίο, εκτός από τα μέτρα που θα ληφθούν από τη διοίκηση, μπορεί να περιοριστεί και με την προσωπική συμβολή του καθενός από εμάς. Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία και για τον περιορισμό του κόστους της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Η διπλή διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων που υπέστη το Πανεπιστήμιό μας προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια προβλήματα στη διοικητική οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος. Είναι γνωστό ότι ακόμη και από την αξιολόγηση των δομών του Ιδρύματος που πραγματοποίησε το ίδιο το Υπουργείο έπρεπε να έχουμε άλλους 146 υπαλλήλους. Τα αιτήματα για επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, δυστυχώς, τουλάχιστον άμεσα, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απαιτεί και διεκδικεί να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις εργασίας τους όλοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και παράλληλα ομηρίας, ενώ, ταυτόχρονα, κρίνουμε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία νέων προσλήψεων διοικητικού προσωπικού. Ανάλογα, η διοίκηση του Ιδρύματος θα κινηθεί για την προκήρυξη νέων θέσεων Διδακτικού προσωπικού, γιατί καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό έργο των Τμημάτων.
Αγαπητοί συνάδελφοι! Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρειάζεται τη συμβολή, τις ιδέες, το ακαδημαϊκό κύρος και τον κόπο όλων μας ώστε να παραμείνει όρθιο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και να αναζητούμε συνεχώς νέους πόρους για τη διατήρηση και ανάπτυξη ενός ανθρώπινου, δημόσιου και διακεκριμένου Πανεπιστημίου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Ο Πρύτανης
Γεώργιος Δ. Καψάλης

Οι Αναπληρωτές Πρύτανη
Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης
Θωμάς Μπάκας
Ανδρέας Φωτόπουλος

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)